Проф. Пламен Павлов: Твърдоглавието на Скопие минава всякакви граници


Проф. Пламен Павлов:  Твърдоглавието на Скопие минава всякакви граници
Снимка: Архив Десант
20 Ноември 2020, Петък


Рано или късно северномакедонският елит е длъжен да каже на собствения си народ каква е истината за неговото минало, смята видният ни историк


- Проф. Павлов, каква е вашата прогноза как ще се развие спорът за общата ни история със Северна Македония?

- Искам да бъда оптимист, но, за съжаление, си оставам скептик, тъй като твърдоглавието от страна на Скопие вече минава всякакви граници. Лицемерието на македонския елит е нещо невероятно. В голямата си част много добре знаят, че са от български корен. Някои от тях имат български паспорти. Много често на четири очи са се изявявали като българи, но насаденият в десетилетията конформизъм и тази вече „черна магия на македонизма” до такава степен са зомбирали обществото, че налитат на някакви люти спорове, че са македонци.

Да се живее в лъжа е не само голям грях, то е вредно и за общественото здраве, за психическото здраве на нашите сънародници в Македония. Рано или късно тамошният елит е длъжен да каже на собствения си народ каква е истината за неговото минало. А ние не можем да станем съучастници на една лъжа, на едно културно престъпление срещу човечеството.

- Дали може да отстъпим от тази категорична позиция под натиска на силните в Европа?

- Хубавото е, че този път в България има единомислие между правителство, президент, наука, широка общественост, че повече така не може. Направили сме изключително много компромиси спрямо Северна Македония - ние първи признахме тази държава напук на останалия свят, дадохме им танкове, когато нямаха нищо. Винаги сме били на тяхна страна. Дори и най-големите българомразци там знаят, че стане ли нещо с Македония, България първа ще скочи в защита на едноутробната ни държава.

Меркел обаче да си спомни как се разбраха с Източна Германия, когато препоръчва да се разбираме с Македония. Проблемът до голяма степен е сходен и г-жа Меркел със сигурност го знае. Германската българистика категорично винаги е говорила за български език в Македония, така че не можем да отстъпваме под натиск. Но да приемем хипотетично, че отстъпим. Хората в Македония ще престанат ли да бъдат българи? Няма да престанат. Това е историческата истина.

- В тази връзка празник на какво трябва да е 24 май?

- Аз съм един от хората, които винаги са държали и са използвали понятието българската писменост, тъй като кирилицата е създадена в Плиска и Велики Преслав. Най-ранният датиран надпис е в скалния манастир при Крепча, близо до Попово. Дори географски кирилицата няма нищо общо с Македония и нищо общо с някакви виртуални славяни. Глаголицата е създадена от Константин Кирил Философ с помощта на брат му Методий, за да бъде преведено Светото писание на старобългарски. Така че тя също е българска графична система.

Разбира се, не бива да се бяга и от славянството. Празникът трябва да бъде на българското влияние в славянския свят, казано най-общо. В това отношение е на път да се намери една приемлива формулировка.

А що се отнася до самия празник 11/24 май - той е създаден в България. Празнува се още в Средновековието. Превърнат е в празник на просветата и културата. Първо е отбелязан в Шумен през 1813 г. и вероятно на цялата територия на Търновската митрополия, тъй като тогава Шумен не е самостоятелна епархия, а подчинена на търновския митрополит. Утвърден е като светски и общобългарски празник от Найден Геров и Йоаким Груев в Пловдив през 50-те г. на XIX в. Да ни обвинява някой, че крадем собствения си празник, е абсурдно.

- Една от вашите каузи са българските общности в чужбина. Как продължавате тази мисия в пандемията?

- Все пак живите контакти са си живи контакти, но българщината по света ще се пребори и с това предизвикателство. Информационната революция изключително много повлия и на хората в Македония. Аз не приемам те да бъдат поставяни под общ знаменател, всички да бъдат ругани. Напротив, нашите сънародници в Македония имат изключително добро отношение към България въпреки цялата отрова, която се излива повече от 100 години в тази измъчена българска земя.

Ако трябва да порицаваме някого, това е македонският политически и културен елит, особено т.нар. колеги историци, които твърдят абсурдни неща. Не може съпредседателят на прословутата комисия от македонска страна проф. Драги Георгиев, който е изключително добър османист, превел от османотурски огромни масиви от документи за Гоце Делчев, да спори какъв е Гоце Делчев. В тях категорично е казано, че е българин и никъде няма нищо друго. Познавам хора от тази комисия и апелирам към тяхната съвест и гражданска доблест. Дори да бъдат обругани в Македония, те са длъжни да кажат на собствените си хора каква е истината, а не да продължават да бъдат глашатаи на лъжата.

- Бяхте предложен от правителството за орден „Св. св. Кирил и Методий първа степен”. Как го приемате?

- Възприемам го като признание за моите скромни усилия и на тези български историци, които не стоят академично затворени, а смятат, че историята е нещо повече от наука, има и своята обществена мисия. Както казва Георги Раковски, един от най-великите българи и европейци на всички времена: „Любовта към Отечеството е най-висшата от всички световни добродетели”. Това би трябвало да е девизът на българските историци и въобще на българското общество.

Източник: 24 часа (със съкращения)


В категории: Новини , Коментари

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки