Фонд „Земеделие“ ще обяви публично на кого опрощава заеми


Фонд „Земеделие“ ще обяви публично на кого опрощава заеми
17 Ноември 2020, Вторник


Държавната помощ се полага на животновъди и картофопроизводители

Автор: Десант

Фонд „Земеделие“ ще предостави публична информация за кредитополучателите, чиито стари заеми ще бъдат изплатени с пари от бюджета - това съобщиха от Фонда в отговор на запитване на „Хоризонт“.

До 25 ноември се приемат заявления от земеделски производители за опрощаване на старите им дългове, които не могат да бъдат покрити заради пандемията. Крайният срок бе 30 октомври, но  поради усложнената епидемиологична обстановка в страната, бе удължен първо до 10 ноември, а сега и до 25-и този месец.

Близо 57 милиона лева е сумата, която Фонд „Земеделие“ ще насочи към земеделски производители за погасяване на стари заеми, предоставени от Фонда в периода 2008-2012 г. Държавната помощ се полага на животновъди и картофопроизводители.

Подкрепата е под формата на до 100 000 евро безвъзмездни средства, покриваща част от главницата и лихвите. Целта е фермерите да продължат своите дейности по време на пандемията и след нея, предаде БНР. Тази възможност обаче разбуни духовете сред земеделците, които коректно са изплатили дълговете си и се появи съмнение, че се опрощават дължими пари на точно определени приближени до властта хора.

Затова фермерите поискаха повече информация за тези, на които ще се опрощават кредитите.

В отговор на запитване от „Хоризонт“ Фонд „Земеделие“ се ангажира след изтичане на срока да оповести колко и кои фермери са участвали в схемата. Тази публичност ще бъде съобразена с европейското законодателство за защита на личните данни, уточняват от Фонда.


В категории: Новини , Земеделие и скотовъдство

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки