Глоба за МБАЛ "Маджуров" в Бургас заради исканите 700 лева за лечение на пациенти с COVID-19


Глоба за МБАЛ "Маджуров" в Бургас заради исканите 700 лева за лечение на пациенти с COVID-19
10 Ноември 2020, Вторник


Започваме проверка по случая още днес, закани се министър Костадин Ангелов

Автор: Десант

Още днес в МБАЛ "Маджуров" в Бургас ще бъде направена проверка. Ако се потвърди информацията, че в болничното заведение искат по 700 лева от пациенти с COVID-19 за лечение, ще последват глоби и санкции. Това заяви министърът на здравеопазването Костадин Ангелов от ефира на NOVA.

Отделение в МБАЛ „Маджуров” бе преобразувано в звено за лечение на COVID-19 на 29 октомври. Там има 20 легла, от които 16 към 7 ноември бяха заети. От болницата обаче признават, че за настаняване в нейното отделение пациентите трябва да си плащат.

„Доплащат си 700 лв. пациентите, като им се осигурява три пъти храна – първо, второ и трето, качествена, съответно плодове – два  пъти на ден допълнително. Кислород има 6 поста плюс 3 допълнителни в самото отделение и обслужването е денонощно“, обяснява Йорданка Христова, финансов мениджър на МБАЛ „Маджуров“.

Клиничната пътека за COVID-19 е 1200 лв. Според частната болница тази сума не може да покрие дори антибиотиците. По думите на Йорданка Христова пътеката трябва да е минимум 3000 лв.  

В Бургас и областта са разкрити 398 COVID легла, 127 – в частни болници. Според здравната инспекция в момента пациентът има избор.

Според министър Ангелов обаче претенциите на болниците пациенти с коронавирус да си доплащат за лечение, е недопустимо и подлежи на санкции.

Ще бъдат преразгледани и договорите със Здравната каса на тези частни или общински болници, които отказват да се включат в лечението на ковид болни и продължават да твърдят, че не могат да се организират по една или друга причина.

Всички тези болнични заведение получават финансов ресурс от държавата под формата на различни здравни пътеки. Ако обаче по някаква причина те не могат да се справят, значи няма нужда от тях и още в началото на следващата година договорите им ще бъдат прекратени, закани се министърът на здравеопазването.


В категории: Новини , Медицина

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки