Сава Филаретов открива и първото девическо училище в София


Сава Филаретов открива и първото девическо училище в София
29 Октомври 2020, Четвъртък


В бъдещата българска столица и околностите й той организира и повежда населението срещу фанариотския гнет

Автор: Атанас Коев

На 20 октомври се навършиха 195 години от рождението на Сава Филаретов – един от видните българи от епохата на Възраждането, оставил трайна диря с дейността си като просветител.

Родното място на този наш възрожденски деец е китното балканско селце Жеравна, откъдето започва земният му път на 20 октомври 1825 г. Първоначално момчето учи в родното си село, а след това в Котел при известния по това време учител Сава Доброполодни.

Когато приключва с обучението си, заминава за Шумен, където в продължение на три години учителствува. Тук той създава класно училище и за пръв път започва да преподава на български език на своите ученици.

През 1848 г. младежът заминава за турската столица Цариград и в продължение на шест месеца учи в Куручешменското училище, след което със съдействието на Александър Екзарх е изпратен в Одеската гимназия. Завършва я с отличие и постъпва като студент в Историко-филологическия факултет на Московския университет.

Там той получава разностранни и богати знания и се сближава с изтъкнати руски историци, слависти и писатели.

Учейки в Москва, Филаретов за пръв път  започва да се занимава с журналистическа дейност, като първоначално обнародва дописки в руския переодичен печат-във вестниците „Московские ведомости“ и „Московитянин“. Сътрудничи на българските издания „Дунавски лебед“ и „Цариградски вестник“. В същото време е и сътрудник на някои френски вестници и списания излизащи по това време.

Неговите дописки представляват ценни документи, разкриващи тежкото положение на българския народ под турска власт.

Интерес представлява и кореспонденцията му от онова време с редица видни българи – Н. Геров, Ст. Чомаков, Г. С. Раковски, Др. Цанков, Т. Бурмов, Н. Хр. Тъпчилещов, братя Хаджигюрови, Ив. Н. Денкоглу, както и с някои изявени руски учени и писатели-М. Погодин, И. С. Аксаков, П. И. Бартенев, С. П. Шевирьов, които той лично познава и поддържа приятелски отношения с тях.

По време на Кримската война 1853-1856 г. Филаретов подготвя и издава първият руско-български разговорник.

През 1857 г. се завръща в България и става главен учител в София. Тук той се проявява като активен общественик, с будно гражданско чувство и с темперамент на борец и водач на народните маси.

С активната си дейност видният българин успява да сплоти софиянци и става изявен техен ръководител.

В София Филаретов създава българско училище върху основата на най-прогресивните просветителски идеи и принципи. През юни 1858 г. открива и първото девическо училище в града.

В бъдещата българска столица и околностите й той организира и повежда населението срещу фанариотския гнет, приобщавайки голяма част от софиянци, самоковци и кюстендилци към борбата на народа ни срещу гръцкото духовно иго.

Заради будителската си дейност получава везирска заповед с предупреждение за наказание, тъй като е наклеветен пред турците от гръцкото духовенство. В резултат на всичко това по-нататъшното му оставане в София става опасно и той заминава за Москва. Изратен е с болка и тъга от софийските си ученици и техните родители.

През 1861 г. Сава Филаретов пристига в Санкт Петербург, получава руско поданство и е назначен в руското дипломатическо представителство в Цариград. На път за османската столица се отбива в София, за да се види с жена си Йорданка Филаретова, останала като учителка в града след неговото заминаване за Русия, но едва не е арестуван от местните турски власти. От ареста го спасява положението му на руски поданик и чиновник.

В Цариград като руски дипломат защитава българските интереси, редактира списание „Българска книжица“ и активно участва в начинанията на цариградските българи. Заболява тежко от туберкулоза и е преместен на юг, в руското посолство в Кайро.

Умира на 38-годишна възраст, на 13 ноември 1863 г., в разцвета на силите си.

Видният български възрожденец написва само едно стихотворение „Възпоминание за Никола Д. Катранов“, публикувано в „Мясяцослов на Българската книжнина за 1859 г.“, което показва на читателя, че той не е лишен от поетическа дарба, но поради преждевременната му смърт тя остава недоразвита.

Филаретов събира и публикува редица народни песни в редактираното от него списание „Български книжици“.

Със своята многообразна дейност будителят от Жеравна допринася в значителна степен за пробуждането на българския народ, както и за освобождаването му от гръцкия духовен гнет, важна предпоставка за избавянето ни впоследствие и от турското робство.


В категории: Новини , История

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки