Борецът за освобождението на Южна Добруджа Дочо Михайлов загива от ръката на своите


Борецът за освобождението на Южна Добруджа Дочо Михайлов загива от ръката на своите
Четата на Дочо Михайлов през 1926 г.
28 Октомври 2020, Сряда


На 29 октомври се навършват 125 години от рождението на революционера

Автор: Атанас Коев

На 29 октомври се навършват 125 години от рождението на Дочо Михайлов – един от ръководителите на добруджанското национално-осовободително движение и основател на Вътрешната добруджанска революционна организация (ВДРО).

Бъдещият бунтар започва земния си път на 29 октомври 1895 г. в силистренското село Бабук. След като България загубва Южна Добруджа през 1918 г., заедно с Димитър Дончев-Доктора той полага основите на Вътрешната добруджанска революционна организация. На учредителния конгрес, състоял се през март 1923 г. той е избран в Централния и комите и е назначена за главен войвода на четите в окупираните от румънците български територии.

След атентата в църквата „Света Неделя“ на 16 април 1925 г. Дочо Михайлов заедно с Върбан Петров, друг водач на добруджанското революционно движение, са арестувани от българската полиция, тъй като са членове на забранената комунистическа партия. Тогава ръководството на ВДРО се поема еднолично от Никола Кямилев, който е проправителствено настроен лидер.

През септември 1925 г. Дочо Михалов заедно с Петър Вичев, Върбан Петров, Георги Кроснев, Петър Нейчев, Георги Стефанов и Димитър Ганев създават във Виена т. нар. Добруджанска революционна организация (ДРО).

Заради левите си убеждения Михайлов е неудобен на сговористкото правителство и на десницата в новата организация и затова е решено той да бъде ликвидиран. Удобен случай за това се отдава след инцидента при Старо село, когато са убити няколко десетки българи от румънската жандармерия. Тогава българските власти предприемат действия, за да прекратят революционната дейност на ДРО, предизвикани от протестите на властите в Румъния.

След щателно претърсване на Шуменския район от българската полиция, където се предполга, че се укрива добруджанският революционер, властите се натъкват на неговите дири. При завързалата се престрелка край шуменското село Дживел (дн. село Никола Козлево) между Дочо Михайлов и полицаите, заедно с хора на десницата в ДРО той е убит. Датата е 26 август 1926 г.

Така от ръцете на своите загива един виден български революционен деец, борил се за освобождението на Южна Добруджа от румънска власт.

Днес презнателното потомство е издигнало паметник на Дочо Михалов на централния градски площад в Силистра, а в неговото село Бабук родната му къща е превърната в музей.


В категории: Новини , История

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Българка
28.11.2021 12:39:16
0
0
Днес все още стои паметникът на Дочо Михайлов в с.Никола Козлево Шуменска област.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки