Навършват се 835 години от въстанието на Асен и Петър


Навършват се 835 години от въстанието на Асен и Петър
26 Октомври 2020, Понеделник


С победата на бунта се освобождаваме от византийско робство и се поставя началото на Второто българско царство

Автор: Атанас Коев

В продължение на близо два века българският народ води упорита борба за освобождение от византийско иго, като на няколко пъти вдига въстания срещу поробителите. Накрая през 1185-1187 г., под ръководството на братята Асен и Петър усилията му се увенчали с успех. Тази година на 26 октомври се навършват 835 години от началото на бунта.

През 1185 г. населението в покорените български земи е обложено с тежък данък от византийската власт, който постепенно прераства в истински обир – отнемали се и масово се откарвали в Цариград стадата и храната на българите. Във връзка с това хронистът Теодор Скутариот посочва, че това довело до открито въстание.

Бунтът в България първоначално започнал като движение за защита на имуществото на хората от посегателствата на византийците и в началния етап нямал организиран характер. Отначало той обхванал земите около Стара планина и по-специално около Търново.

Византийският историк Никита Хониат отбелязва, че причинители на въстанието били двамата братя Асен и Петър, чиито имения се намирали в Търновския край. Те умело използвали религиозните чувства на народа като пуснали слух, че защитникът на Солун свети Димитър го изоставил  на норманите и поел защитата на търновци. На името на този светец те нарекли построената от тях църква, намираща се между хълмовете Царевец и Трапезица.

Именно тук, при освещаването на храма, пред насъбралото се множество, на 26 октомври 1185 г. било внушено на хората, че „бог е отредил свобода за българите и е съгласен те да се отърват от робството“. Накрая Никита Хониат заключава: „Увлечен от такива пророчески слова, целият народ масово взе оръжието“.

Търново става център на въстанието на Асеневци и именно тук започва изграждането на свободната българска държава. Неговите жители се включват най-активно в бунта и образуват първите бойни отряди за борба с поробителя.

Постепенно бунтът взима големи размери, като за кратко време Търновският край е  освободен, а след това въстаниците превземат и старата българска столица Преслав.

След като по-голямата част от Северна България бива освободена, въстаническите отряди прехвърлят Стара планина и навлизат в Тракия. В отговор на това, през лятото на 1186 г. император Исак II Ангел повежда огромна армия срещу въстаниците.

Преодолявайки съпротивата на българите в старопланинските проходи, той навлиза в Северна България и принуждава братята Асен и Петър да се оттеглят с дружините си отвъд Дунава. Византийците завземат бързо въстаналите райони, тъй като не срещат сериозна съпротива, изгарят снопите и се завръщат победоносно в столоцата си, смятайки че с бунта е свършено. Те дори не поставят военни гарнизони във въстаналите градове и крепости.

На това имено разчитали Асен и Петър. Подпомагани от наемни кумански отряди те преминават Дунава и настъпват към Търново. За кратко време земите на север от Стара планина са прочистени от византийците и още през есента на 1186 г. въстаниците настъпват отново в Тракия.

В отговор на всичко това Исак II Ангел предприема масирано настъпление срещу българските войски, но при Стара Загора бива спрян с умели и изненадващи действия от тях – чрез ловки засади и внезапни нападения българите успяват да разстроят византийската армия и не й позволяват да се предвижи на север от Балкана.

При тези сражения особено се отличава единият от братята – Асен, „който бил извънредно съобразителен и твърде способен, за да намери щастлива развръзка в затрудненото положение“.

Византийският император обаче не се примирява с неуспехите и решава да удари българите в гръб от запад. Затова в края на 1186 г., при тежки зимни условия той се прехвърля с войските си в София, откъдето през ранната пролет на 1187 г. се насочва към центъра на въстанието Търново.

Българските отряди обаче оказват упорита съпротива на настъпващите византийци, в резултат на което Исак II Ангел стига до Ловеч и не успява да се предвижи по-нататък. Цели три месеца ромеите обсаждат този български град, но не успяват да го превземат.

Най-накрая византийският император се вижда принуден да сключи мир. След като признава съществуването на българската държава, той се оттегля към Константинопол.

А Търново е обявено за столица на България, тъй като именно там започва освободителното движение и оттам тръгват първите отряди на въстаниците.


В категории: Новини , История

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки