Шедьовър на коларовската кухня спечени международен приз от кулинарния конкурс на фестивала „От Дунав до Балкана"


Шедьовър на коларовската кухня спечени международен приз от кулинарния конкурс на фестивала „От Дунав до Балкана"
Снимка: Сдружение „Корени"
16 Октомври 2020, Петък


Вижте рецептата за Поганица - Беганица

Автор: Десант

На 15 октомври погача, наричана „Поганица - Беганица" донесе на петричкото село Коларово международен приз от кулинарния конкурс на ХІІІ-то издание на Международния фолклорен фестивал „От Дунав до Балкана", провел се в град Борово.

Поганицата се окичи със Специалната награда на организаторите на фестивала - боровското Народно читалище „Искра - 1898“.

Общо допуснати за участие във форума бяха 111 конкурсни рецепти от България и света.

„Поганите денове“ - така със страхопочитание и презрение старите жители на Коларово са наричали петте дни от Сурва (1 януари по н. ст. – 14 януари по ст. ст.) до Богоявление (6 януари по н. ст – 19 януари по ст. ст.). Незавидното наименование идва от местната региолектна форма „погании“, която е обобщен образ на върлуващите в тези дни болести, магии , мръсотии и всевъзможни лошотии.

За да предпази домочадието си от „поганиите“ и да ги пропъди „там дек слънце не огрева и петел не пропева“, някога на първия „поган ден“ (2 януари по н.ст – 15 януари по ст. ст), всяка коларовска къщовница събирала семейството си на заклинателно захранване с погачата „поганица-беганица“. Нея стопанката омесвала още преди изгрев с три пъти пресято на кръст брашно…

Кръглата полусферична форма на погачата представлява стилизиран образ на Майката Земя. А релефно изваяните от тесто стилизации на дома и домочадието, земните и неземни персонажи превръщат обикновената погача в поличбената „поганица – беганица".

В нейния център се извайва изначалният източник на небесната закрила – Христовият Кръст. В четирите му междукръстия симетрично се извайват четири еднакви по размер малки полусфери. Те пък са стилизиран образ на членовете на семейството, които са приютени от Бог! И през идващата година, по която и от четирите посоки на света да поемат, членовете на семейството ще бъдат предпазени от поразиите на „поганиите“.

А четирите полудъги, изваяни с вътрешните си лица към основите на кръстните рамена, символизират невидимата небесна ограда, опасваща къщата.

Призори на първия „поган ден“ стопанката внасяла „преспалата“ до пчелен кошер паничка с мед. Бръквала в меда три пъти с върха на вретеното и очертавала кръстен знак върху погачата. И всеки път наричала предпазното заклинание, което на местен диалект звучи: „Кога ке дое ред с вретено да ручаш и да се наручаш, тогай и поганиите да се наручат от мен и от моята тайфа“. Което ще рече: „Когато бъде възможно с вретено да ядеш и да се наядеш, тогава и лошотията да яде и да се наяде от мен и моето семейство“.

Накрая, стопанката откършвала залък, топвала го в меда и най-напред го поднасяла на най-възрастния от семейството с благословията: „Да ти е за здраве, дедо“ (бабо, татко, майко и т.н.). И така докато всеки бъде „заранен“ (захранен) с магическата медна погача „поганица-беганица“. А себе си самоотвержената стопанка захранвала последна с благословията: „айде и на мен да ми е за здраве!“….

Рецептата за Поганица - Беганица:

Необходими продукти: 1 кг. бяло брашно, купче мая (някога 70 мл. квас), една чаена лъжичка сол, една чаена лъжичка захар и последно, но на първо място – голямо сърце и сръчни ръце!

Начин на приготвяне: В следствие на механизираното насипване и на дългото отлежаване в чували или в пакети с течение на времето брашното се „сбива“ – слепва се. Затова, за да се „събуди“ се пресява през фино сито.

В подходящ за месене съд брашното се оформя във вид на кратер. В него последователно се сипват предварително разтворените в хладка вода мая и разтворените поотделно сол и захар, като след всяко сипване брашното леко се разбърква. Постепенно в своеобразния кратер се изсипва хладка вода. И се бърка, и се меси докато се превърне в тесто.

От него се отделя необходимото количество за направа на релефните стилизации. Те се разполагат в показаната на снимката композиция, като лекичко се притискат към повърхността и погачата се остава да „втаса“ - да набухне.

Тя се пече в предварително загрята до 70 градуса фурна като веднага след внасянето на фурната градусите се качват на 150.


В категории: Добри Вести , Кухнята на българите

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки