Остеопорозата – „тихият крадец”, който протича безсимптомно


Остеопорозата – „тихият крадец”, който протича безсимптомно
13 Октомври 2020, Вторник


Обикновено разбираме за нея, когато вече сме засегнати. 90% от бедрените фрактури при жените и 80% при мъжете са свързани именно с остеопорозата, казва ревматологът д-р Румяна Христова

Автор: д-р Румяна Христова, ревматолог

През последните години се говори за епидемия от остеопороза и свързани с нея фрактури. Проблемът е глобален, а като косвени причини се посочват увеличената продължителност на живота, индустриализацията и застоелия начин на живот. Счита се, че 40% от жените и 13% от мъжете от населението на земята ще бъдат засегнати от това заболяване, включено в Международната класификация на болестите през 1994 г. 
През 1996 г. 20 октомври е обявен за Световен ден за борба с Остеопорозата под егидата на СЗО и Международната Фондация по Остеопороза.
Какво трябва да знаем и защо е важно да се лекуваме навреме, отговорите дава *д-р Румяна Христова, специалист ревматолог.


Д-р Румяна Христова, ревматолог

Костната тъкан е изградена от органична част, съдържаща предимно белтъчни вещества и от неорганична, съставена главно от калциеви соли. На белтъчната част костта дължи своята еластичност и здравина, а на калциевите соли – своята твърдост.

Остеопорозата е прогресивно заболяване на скелета, при което е намалена костната маса и са налице структурни изменения на костната тъкан, които водят до повишена чуливост и последващ риск от счупвания.

До появата на фрактура, протичането на Остеопорозата най-често е безсимптомно, поради което я наричат „Тихия крадец“ или „Тихата епидемия на ХХ век“.

Остеопорозата е голям обществен и здравен проблем.

Една четвърт до една трета от прешленните фрактури са клинично значими и водят до намаление в ръста, кифоза, белодробни заболявания, повишена смъртност.

Повечето бедрени фрактури (90% при жените и 80% при мъжете) са свързани с остеопороза. При вече налична остеопоротична фрактура се увеличава от 2 до 4 пъти риска за поява на нови фрактури. 

Как се поставя диагнозата Остеопороза?

Има няколко метода за изследване, единият от които е количествена компютърна томография (QCT) -  той е с относително ниска прецизност и по-голяма доза радиация, в сравнение с ДХА.
Други методи са фотонната абсорбциометрия, количественият ултразвук (QUS) – също с ниска прецизност.
Стандартното рентгеново изследване е ненадежден метод за оценка на костна маса, или за предсказване на фрактурен риск. Трябва да се използва само за оценка на наличието или липсата на прешленни деформитети при болни с известна остеопороза.

Двойноенергийна рентгенова абсорциометрия (ДХА) е златен стандарт за измерване на костната маса и има значителни предимства пред другите методи. Ограничение в прилагането на този метод могат да бъдат хипертрофични дегенеративни промени по гръбначния стълб, които изкуствено могат да повишат   костната минерална плътност на гръбнака. Това може да се избегне, като се направи измерване на бедрена шийка.

Предимства – по-голяма прецизност, ниска доза за радиация, кратко време за скениране.

При диагностицирането могат да се ползват още:
Биохимични маркери на костния метаболизъм – полезна е тяхната оценка в динамика.
Допълнителни лабораторни тестове – позволяват да се уточнят евентуални вторични причини за костна загуба.
Костна биопсия – редки показания.

Според международното дружество по клинична денситометрия, показани за измерване на костна минерална плътност са:
- Жени на възраст над 65 г.
- Жени в менопауза под 65 г. с  рискови фактори
- Мъже на възраст над 70 г.
- Възрастни лица с фрактури.
- Възрастни лица, страдащи от болести или състояния свързани с намалена костна маса или повишена костна загуба.
- Възрастни лица, приемащи лекарства, свързани с намалена костна маса или повишена костна загуба.
- Всички жени, които смятат да провеждат фармакологично лечение.
- Всички жени, които провеждат фармакологично лечение, с цел мониториране на терапевтичния ефект.

За удобство в клиничната практика е създаден кратък въпросник за предварителен подбор на пациенти с висок риск от остеопороза.  Включва въпроси относно възраст, пол, телесно тегло, ранна менопауза, наличие на предшестващи фрактури, консумация на кафе, тютюнопушене, прием на кортикостероиди.

Какво трябва да знаем преди да се подложим на измерване костна минерална плътност?

Преди изследването не е необходима специална предварителна подготовка.

Желателно е да се носят широки и удобни дрехи и да се избягва облекло с метални ципове, колани или копчета.

Преди сканирането трябва да се оставят  настрани ключовете, мобилните телефони и портфейли.

Ако са извършвани рентгенови изследвания с контрастно вещество, необходимо е да са минали поне 10-14 дни от изследването.

При провеждане на  DХА изследването, пациента лежи неподвижно по гръб на специална кушетка. Обикновено не се налага да се свалят дрехите.

Най-надеждното измерване на костната плътност е едновременното изследване поне на две различни кости (най-добре гръбначния стълб и тазобедрената става) по едно и също време.

Има ли рискове при изследването?

При измерване на прешлени или бедрена шийка се използва много ниска доза рентгенови лъчи — около 1/30 от радиацията от стандартната рентгенова снимка.

Кога не се препоръчва измерване на костна плътност чрез двойноенергийна рентгенова абсорбциометрия (ДХА)?

Когато пациентът не може да стои в правилно положение по време на провеждане на изследването. Или при пациенти с високостепенно затлъстяване.

Други причини – при бременност, 10 дни след проведено  рентгеново изследване с контрастна материя, при наличие на имплантанти в гръбначния стълб или тазобедрената става – в тези случаи измерването ще се извърши в друга зона.



*Д-р Румяна Христова работи в отделението по Ревматология към УМБАЛ Бургас, преглежда амбулаторно пациенти в МЦ “Николай Чудотворец“. Завежда кабинет за изследване и лечение на остеопороза в МЦ „Зорница“ (Бургас, жк „Зорница”,  бл.58, ет.2, кабинет 19-Б). Кабинетът разполага с нов клас денситометър DEXXUM T, който извършва надеждно и безопасно измерване  на костна минерална плътност с двойноенергийна рентгенова абсорциометрия (ДХА).
Д-р Румяна Христова дава консултации и провежда лечение на пациенти с остеопороза. Телефон за контакт: 0878521109.


В категории: Новини , Медицина

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки