Проф. Калинов: Машинният вот няма да спре манипулациите


Проф. Калинов: Машинният вот няма да спре манипулациите
Снимката е илюстративна
08 Октомври 2020, Четвъртък


Машинните гласове пак са на хартия, но тази хартия просто се генерира по друг начин. Никаква друга разлика няма. Те пак ще се броят от комисия, смята специалистът по провеждането на избори

Автор: Десант

„Подготовката за машинно и за гласуване с хартиена бюлетина трябваше да бъде извършена и без решението на Народното събрание, защото и в сега действащия изборен кодекс има едно изречение, в което пише, че при невъзможност да се гласува машинно - ще се гласува с бюлетини. Това е някакво отклоняване на вниманието, което се случва двустранно – и от страна на управляващите, и от протестиращите, които не схващат, че са паднали в едно капанче“.

Това каза пред БНР проф. Красимир Калинов, специалист по избори и бивш член на ЦИК. По думите му наличието на два равнопоставени инструмента за гласуване ще усложни процеса.

„Машинните гласове пак са на хартия, но тази хартия просто се генерира по друг начин. Никаква друга разлика няма. Те пак ще се броят от комисия. Това е спор, който е безполезен. Нещата на следващите парламентарни избори ще бъдат доста сериозно объркани. Очакванията, че недействителните гласове при машини ще намалеят, са несъстоятелни“.

Специалистът по избори очаква манипулиран вот, защото „политиците се научиха на много трикове и нито ще отпадне купуването на гласове, нито ще отпадне контролираният вот“. Той е категоричен, че „нищо от тези недъзи, за които говорим от години, няма да отпадне" и смята, че най-вероятно във връзка с машинното гласуване ще се добавят и нови трикове.


В категории: Новини , Коментари

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки