Възобновиха археологическите проучвания на крепостта „Калето” в Мездра


Възобновиха археологическите проучвания на крепостта „Калето” в Мездра
Снимки: Община Мездра
07 Октомври 2020, Сряда


Вече са налице първите интересни находки

Автор: Десант

След двегодишно прекъсване в началото на октомври бяха възобновени археологическите разкопки на античната и средновековна крепост „Калето” в гр. Мездра. Те се извършват с целеви средства, отпуснати от Министерство на културата по Програма за финансиране на теренни археологически проучвания и теренна консервация 2020 г. за проект, изготвен от Регионален исторически музей (РИМ) – Враца и одобрен за финансиране ок културното ведомство.

В момента на многослойния обект работи доц. д-р Сергей Торбатов от Националния археологически институт с музей при БАН, който продължава проучването на културния пласт от римската епоха (II-IV в.) в югозападната част на скалния рид.


доц. д-р Сергей Торбатов

Помагат му петима работници, които това лято са били ангажирани в ежегодните разкопки на раннонеолитния обект „Оходен – Валога“. В близките дни към доц. Торбатов ше се присъедини и неговата колежка Биляна Иванова, докторант по археология.

Още в началото на Археологическа есен 2020 доц. Торбатов, за когото това е единайсти сезон на обекта, попадна на интересни находки. Сред тях са над 20 късноримски монети от началото на III век – сребърни денарии и билонови антониниани, както и провинциални бронзови монети, за които се предполага, че са сечени в Сердика (дн. София) или в Улпия Пауталия (дн. Кюстендил).



Любопитство буди също костен накрайник, най-вероятно от жречески жезъл, какъвто археологът намира за втори път на този обект след 2007 г.

Античните артефакти се допълват от добре запазен архитектурен детайл от каменен капител с орнаменти и изображение на човешко лице; фрагмент от бронзова фибула, която кореспондира със сребърни и бронзови фибули, намерени при предишните проучвания на крепостта; оловни тежести за риболов и силно компрометиран бронзов съд, използван по всяка вероятност за жертвоприношение.

От началото на другата седмица до края на октомври на обекта ще работи археологът Георги Ганецовски, директор на РИМ – Враца, който ще продължи проучванията на праисторическите пластове от развитието на „Калето”.

Както и досега, археологическите разкопки се подпомагат и от Община Мездра, по чиято инициатива през 2003 г. бе възобновено проучването на античната и средновековна крепост, съществувала в миналото на левия бряг на река Искър.


В категории: Добри Вести , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки