Мирен протест пред посолството на Азербайджан в София в четвъртък


Мирен протест пред посолството на Азербайджан в София в четвъртък
06 Октомври 2020, Вторник


Ще изразим несъгласие с кръвопролитията и агресорската политика на Азербайджан, с опитите да се нанесе съкрушутелно престъпление към човечеството, се казва в призива на Епархийски съвет на ААСЦ- България

Автор: Десант

Апелираме Р България като пълноправен член на ЕС и НАТО, да заеме позиция и да постави въпроса пред лидерите на останалите страни, членки на съюза, да упражнят дипломатически натиск с общи усилия и по мирен път да бъде сложен край на спора между Армения и Азербайджан за Нагорни Карабах (Арцах). Това се казва в открито обръщение на арменската общност в България по повод военните действия "не толкова далеч" от нас, както се казва в декларацията.

Ето и пълният текст на призива:

"Уважаеми журналисти, уважаеми последователи на свободното слово и защитници на истината и правдата,

Не чак толкова далеч от България има война, която реално избухна на големия християнски празник Свети Кеворк. За арменците той е много специален, убедени сме, че отсрещната страна не е избрала случайно началото. Някои определят войната като сблъсък между Кръста и Полумесеца между малка, но неукротима Армения и жесток противник в лицето на Азербайджан, ползващ се с подкрепата на Турция и добре въоръжени и подготвени формирования от Близкия Изток.

Ние представителите на арменската общност и респективно Епархийският Съвет на Арменската Апостолическа Света Църква у нас, няма да бъдем толкова крайни в определенията и оценките, но е факт, че за Нагорни Карабах /Арцах/ се водят ожесточени битки, умират хора, нанасят се огромни разрушения. Няма как да останем безучастни със случващото се в прародината.

Неотдавна отправихме декларация към българските властимащи с молба за съдействие и намеса по дипломатически път.

Събираме по места дарения. А този четвъртък Ви каним на мирен протест пред посолството на Азербайджан в София, кв. Изток, ул. Чарлз Дарвин 6 /08.10.2020 г./ от 15.30 часа.

Ще изразим несъгласие с кръвопролитията и агресорската политика на Азербайджан, с опитите да се нанесе съкрушутелно престъпление към човечеството. Действията повтарям са мирни и са съгласувани с МВР.

Чрез Вас, призоваваме всички наши сънародници в България, както и нашите братя и сестри, граждани на Република България, които не приемат за нормално в 21-ви век да избухват подобни конфликти и те да се решават със средствата на насилието и водят до загубата на човешки животи, да се присъединят.

Като граждани на свободна и демократична България, намираме за крайно недопустимо мирни граждани, сред които- жени, деца и старци, да губят живота си в нецивилизован спор за територия и призоваваме демократичния свят да застане на страната на правдата и в защита на мира, живота и здравето на мирните граждани.

Апелираме Р България като пълноправен член на ЕС и НАТО, да заеме позиция и да постави въпроса пред лидерите на останалите страни, членки на съюза, да упражнят дипломатически натиск с общи усилия и по мирен път да бъде сложен край на спора между Армения и Азербайджан за Нагорни Карабах (Арцах).

По комплексни причини, арменският народ от местните етноси е може би най- близкият до сърцето и съзнанието на всеки българин. С общи битки сме успявали, в името на обществения интерес. За благото и правото на справедлив и мирен живот!"


Антраник Шакариян- председател на Епархийски съвет на ААСЦ- България


В категории: Новини , Международна политика , Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки