Министър дарява милион за строежа на банкянската църква „Св. св. Кирик и Юлита“


Министър дарява милион за строежа на банкянската църква „Св. св. Кирик и Юлита“
Снимки: Фейсбук
05 Октомври 2020, Понеделник


Основният камък на храма е положен на 26 октомври 1930 г. от Софийския митрополит и бъдещ български екзарх Стефан

Автор: Дина Харизанова

Интуитивно чувствайки това, На 30 декември 1925 г. църковно настоятелство с председател отец Цветан Стоянов взима решение за строежа на храм в Банкя.  

Населението се включва в докарване на камъка от кариерата край село Мало Бучино.

Изграждането на църквата започва през 1930 г. и завършва средата на 1932 г. През този период са събрани от дарения над два милиона лева.

От дописка в бр. 151 на вестник „Казанлъшка искра" от октомври 1930 г. става ясно, че огромната част от тези дарения прави казанлъчанинът Михаил Тенев – тогавашния министър на финансите, който притежава една  значителна част от земите в Банкя. Той и съпругата му - Домна Тенева, вдовицата на разстреляния майор Коста Паница, дават 1 милион лева за строежа на църквата. 

В благородното дело се включва и министерският зет Крум Чапрашиков, като за иконостаса и иконите пари дава съпругата му Елисавета. 

Други дарители са Христо и Елена Трънкарови, които даряват 537 хиляди лева. Трогателни са и даренията, направени от по-бедните хора. Банчанинът Божил Спасов подарил камбаната на църквата.

Иконостасът, който е паметник на културата, е дело на големия майстор дърворезбар Иван Маранов, а  прекрасната изография – на едно от най-талантливото поколение български художници от средата на миналия век Петров, Василев, Гюдженов, Куюмджиев. Стенописите са на Христо Петров.



Основният камък за банкянската църква „Св. св. Кирик и Юлита“ е положен на 26 октомври 1930 г. от Софийския митрополит Стефан - бъдещия български екзарх, който също така е свещеникът, който я открива тържествено и я освещава на 24  юли 1932 г. в присъствието на цар Борис ІІІ, председателя на Народното събрание, министри и, разбира се, всички банчани.

Днес храмът е паметник на културата.


В категории: Добри Вести , Църкви и манастири

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки