Трудоваци построяват ММЦ-Приморско, част от Нефтохима и водопровода от Камчия


Трудоваци построяват ММЦ-Приморско, част от Нефтохима и водопровода от Камчия
Снимки: Авторът
30 Септември 2020, Сряда


По повод 100-годишнината от създаването на Строителни войски в Бургас бе открита паметна плоча, поставена върху фасадата на Гарнизонния военен клуб

Автор: Диана Славчева

100 години от влизането в сила на закона за изграждането на Строителни войски отбелязаха в Бургас. По този повод на фасадата на Гарнизонния военен клуб бе открита паметна плоча.

Строителните войски са уникално явление в българската военна история. Те са създадени преди един век като държавна строителна организация, изцяло изградена на военни начала. Наричани в началото „трудова повинност", тя цели да спомогне да се спаси отечеството от сполетялата го национална катастрофа след подписването на загробващия ни Ньойски договор, спорек който България не само губи големи територии и плаща чудовищни репарации, но и вече няма право да подържа редовна наборна армия.

Под различни наименования – Трудова повинност, Трудови войски и Строителни войски, това военно формирование съществува осемдесет години в условията на три обществено-икономически и политически системи. До 2000 г., когато правителството на Иван Костов взима решение Строителни войски да бъдат закрити.

В Бургас, където е съществувал един сериозен гарнизон, отбелязаха стовековния юбилей с откриването на паметна плоча, монтирана върху фасадата на Гарнизонния военен клуб. Тя е с размер 120/70 см, тежи 62 килограма и е изработена от черен италиански гранит.



Дело на бургазките строителни войски са много знакови обекти в региона - от Малко Търново до Обзор. Сред съграденото от трудоваците е цялата система на водоснабдяване на Бургас и Варна от язовир Камчия. Сериозно е участието им и в изграждането на нефтохимическия комбинат, на Международния младежки център в Приморско, на флотационата фабрика, читалището, болницата и младежкия дом в Малко Тървово, подстанцията, мотела преди границата с Турция и много други значими сгради и съоръжения, които и до днес напомнят за труда на преминалите през Строителни известната като четвърта резервна армия от въоръжените сили на България.

Тя винаги е подчинявала своите цели и задачи единствено и само в интерес на държавата и не случайно нейният девиз е бил: „Труд за България" и „Строим и бдим!".


В категории: Новини , История

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Николай Чакъров
30.09.2020 20:06:09
0
0
През годините на управление на БКП в трудова повинност служиха младежите от малцинствата повечето неграмотни и синове на "врагове на народа". Службата в трудова повинност се смяташе за позорна.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки