Археологическият сезон на късноримската крепост Ковачевско кале приключи с изненада


Археологическият сезон на късноримската крепост Ковачевско кале приключи с изненада
29 Септември 2020, Вторник


Там бе разкрита абсидата на търсения отдавна там християнски храм

Автор: Десант

Изключително успешен и донякъде изненадващ се оказа този археологически сезон на късноримската крепост Ковачевско кале. При тазгодишните разкопки, които приключиха преди броени дни, доц. д-р Олег Александров и екипът му се натъкнаха на неочаквана находка, която промени първоначалните планове на работата им.

Те попадат на два успоредни зида, което ги насочва в посока на това да водят разкопките не толкова в дълбочина, а да разширят периметъра им, за да изяснят произхода, функцията и големината на сградата. В края на проучванията екипът стига до извода, че става дума за ранновизантийска базилика – трикорабна с една абсида.

Култовата постройка е била с приблизителни размери 12 на 16 метра. Запазени на място са двата стилобата, които поддържат пилоните за централния кораб, който се извисява на значителна височина и бива покрит със скатен покрив от гредоред, покрит с керемиди. Имало е по-малък кораб от южната страна и такъв – от северната.

Въпреки че през ХХ век камъните от крепостта са разграбени и вложени в съвременни строежи, като много от зидовете са разрушени, археолозите все пак успяват да регистрират абсидата, което потвърждава мнението им, че става дума за ранновизантийска базилика от VI в.



Християнският храм на Калето се търси отдавна, като досега е била открита единствено олтарна маса с размери 2 на 1 м.

До настоящия момент на крепостта Ковачевско кале има разкрита и търговско-административна сграда, която е контролирала пазарите. Местните бедии цитират д-р Александров, според който големите открития тепърва предстоят, като очакванията са през следващите археологически сезони той и екипът му да достигнат до малък некропол на изток от разкритата абсида.

Ппроучвателните дейности на обекта се осъществяват съвместно от Община Попово, Исторически музей – Попово и ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“.


В категории: Добри Вести , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки