Бургаският плаж бил замислен като умален вид на венецианския Лидо


Бургаският плаж бил замислен като умален вид на венецианския Лидо
Снимки: oldburgas.com, РИМ-Бургас, Индипендънт, pinterest.ru
28 Септември 2020, Понеделник


Преди 80 години специална машина пресявала финия и лечебен черен пясък

Автор: Диана Славчева

Бургаският плаж е единственият по цялото Черноморие, който е „заслан" с железен пясък. Заради това, че припичането върху него е твърде полезно при ревматични и нервни заболявания, че и туберкулоза, т.нар. Морски бани в Бургас привличали плажуващи от близко и далече.

В добрите стари времена, по данни на бургаския Регионален исторически музей, те предоставяли всички необходими удобства – отделения за мъже и жени, гардероб и специални резервоари, в които морската вода се подгрявала до желана температура. 



До 40-те години на миналия век над плажа минавала жп линията на „Анхиало Експрес", наричан от бургазлии просто „Поморийския влак". През 1937 г. започва преместването на теснолинейката оттам и тя вече се движи по ново трасе. Така се разчиства нов терен за летовниците, който общината се заема през 1941 г. да засипе и изравни.



„Ще бъде изградена централна сграда и модерна дървена сграда, която за удобство и практичност ще може да се разглобява и вдига през зимния сезон" - свидетелства дописка във в. „Бургаски фар".

От нея става ясно, че преди 80 години целият бургаски плаж е представлявал „модерен и красив морски кът, изпъстрен с дървени къщички (съблекални), летни чадъри, плетени кошове и столове (вместо днешните пластмасови шезлонги, б.а.)", които му придавали „необикновена кокетност".

Идеята била той да представлява умален вид на легендарния плаж, ширещ се на венецианския остров Лидо.




Венецианският плаж Лидо в миналото

През 1941 г. общинската администрация възнамерява към централната сграда на студените морски бани и „образцовите“ морски бани да прибави две лечебни отделения - кално и въгледвуокисно, отбелязва старата газета.

През 40-те години на миналия век в Бургас била доставена и специална машина за пресяване на пясъка. 

Всичко това става във времената, в които вилнее Втората световна война, макар че нашата страна пази неутралитет до пролетта на 1941 г. След това обаче се присъединява към Тристранния пакт и фактически се включва във военните действия. Най-вероятно това слага край и на намеренията на бургаското общинско ръководство да разкраси плажната ивица и да превърне баните в морския град в „едни от най-ценните по лечебност и удобство в страната". 




В категории: Новини , История

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки