Гроздоберът вече започна, очаква се слаба реколта


Гроздоберът вече започна, очаква се слаба реколта
Снимка: Община Мездра
11 Септември 2020, Петък


В народния календар месец септември е популярен с името Гроздоберник

Автор: Дина Харизанова

Наближава 14 септември, когато православната църква ще отбележи Въздвижението на светия Кръст Господен. Празникът е по-популярен като Кръстовден. В митологичната памет на народа ни другото му име е гроздобер. Самият месец септември в народния календар е популярен с името Гроздоберник. 

По принцип основните аграрни дейности през есента са свързани със събирането на гроздето и производството на вино.

Още преди Кръстовден обаче, на много места в страната прибирането на гроздето вече е в ход. В събота, 5 септември, бе сложено началото на беритбената кампания в прочутата с лозята си община Сунгурларе. Там вече прибират натежалите чепки от ранните сортове пино шардоне и мускат.

Гроздоберът напредва и в столицата на лозарството и винарството в община Мездра – село Типченица.  В лозовите масиви там преобладава уникалният регионален сорт Врачански мискет, както и Шардоне и Рубин.

С беритбата на местния сорт Тамянка пък започна прибирането на гроздовата реколта от бутикова северозападна винарна, разположена до Оряхово, на брега на река Дунав, с изглед към остров Есперанто. 

Заради специфичните тазгодишни климатични особености – студена пролет и трайна суша, лозарите от най-засегнатите региони в страната алармират, че, за разлика от лозята в Западна България, добивите от грозде тази година при тях ще са драстично по-ниски. 


В категории: Новини , Земеделие и скотовъдство

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки