С какво са си мажели препечените филийки през Средновековието


С какво са си мажели препечените филийки през Средновековието
Фрагмент от картината „Селски празник". Художник: Питер Артсен, 1551 г.
10 Септември 2020, Четвъртък


Вижте рецептата на главния готвач на английския крал Ричард II

Автор: Диана Славчева

През Средните векове не е имало тостери, но това не значи, че тогава хората не са похапвали препечени филийки - все пак в онези времена хлябът се употребявал в огромни количества. 

Трудно е днес да си представим средновековната кухня - все още доматите и картофите, които са в основата на много от съвременните блюда, не са били „пристигнали" от Америка. Но пък се готвело със съставки и комбинации, които сега може да ни изглеждат малко странни и дори не толкова вкусни. 

До наши дни е запазена книгата с кулинарни рецепти на майстор-готвача на Ричард II (крал на Англия от 1377 г. до 1399 г.). Изданието със заглавие „Начини за приготвяне на храната («The Forme of Cury») съдържа 196 рецепти за най-различни ястия.


Книгата „The Forme of Cury" първоначално била във вид на свитък. Най-вероятно е създаден през 90-те години на XIV век

Под номер 93 в него е описано как са се приготвяли препечените филийки, наричани в онези години „тости". Съмнявам се някой днешен ресторант да включи подобно нещо в менюто си. Но не пречи да го пробваме в кухнята си. 
 

Страницата с рецептата за препечените филийки

И така, за да приготвим сместа, с която се мажели препечените резени хляб, е нужно да смесим в подходящ съд червено вино и мед. След това да добавим намачкан джинджифил, сол и пипер. Всичко това се вари, докато течността се сгъсти като конфитюр.

С получената лепкава маса се намазват ожарените на въглените в огнището или върху плота на печката филийки. Отгоре тостът се наръсва с прясно настърган джинджифил.

И още един любопитен детайл от средновековните кухненски нрави. Още през XII век тогавашните домакини започнали да застилат масата с покривка. Функцията й обаче не била толкова естетическа, както е днес. Нейните провиснали краища всъщност активно се използвали от стопаните на дома и техните гости, за да избърсват в тях мазните си ръце и устите си. 


В категории: Добри Вести , Средновековие

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки