На 1 септември започва църковната нова година


На 1 септември започва църковната нова година
01 Септември 2020, Вторник


Вижте защо е избрана именно тази дата

Автор: Десант

На 1 септември се отбелязва началото на новата църковна година или, както се е наричало още в древността, „началото на индикта“.

През VI век, по времето на имп. Юстиниан I, във Византия е въведено календарното летоброене по индикти (грц. ινδικτιων; лат. indictio – обявяване), периоди от 15 години, когато се е извършвала оценка на имуществото, облагано с данъци.

Самата дума индикцио в Римската империя е била използвана за обозначаване на точната сума данъци, дължими всяка година, като по този начин с новия индикт на императора е започвала новата финансова година на империята. Според някои специалисти системата на индиктионите има египетски произход.

Официалното византийско изчисляване, т. нар. индиктиони на имп. Константин Велики, е започвало на 1 септември 312 г. Във Византия църковната година не винаги се е отбелязвала на 1 септември. Както на Запад, така и на Изток, е било много популярно мартенското летоброене, когато за начало на църковната година се е смятал 1 март или 25 март – св. Благовещение. Като цяло, тържественото отбелязване на 1 септември като начало на църковната година може да се смята за късновизантийско явление.

На този ден Църквата припомня как Иисус Христос прочел в синагогата пророчеството на св. пророк Исайя (61:1-2) за настъпването на благоприятната година (Лука 4:16-22). Византийците са виждали в това четиво указание от Господа за празнуването на Новата година. Преданието е свързало това събитие с 1 септември.

На 1 септември православната църква отбелязва и Симеоновден - християнски празник в чест на св. Симеон Стълпник и неговата майка св. Марта. Именно с него се полага началото на църковната Нова година.



Сред българите денят е известен още като „Симеон орач”, „Симеон сърп”, „Симеон брульо”, „Летен полазник”.

Симеоновден се счита за земеделската нова година, когато започват есенната оран и сеитба и събирането на орехи.

На този ден имен ден празнуват: Симеон, Симона, Симо, Сима, Мона, Марта.


В категории: Добри Вести , Църковни празници

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки