Дневниците на коменданта на Бургаския укрепен пункт по време на Балканската война влизат в книга


Дневниците на коменданта на Бургаския укрепен пункт по време на Балканската война влизат в книга
Снимки: РИМ-Бургас
31 Август 2020, Понеделник


Музеят в Бургас спечели с проекта си „Спасени архиви“ целево финансиране по програма на Министерство на културата

Автор: Десант

Проект „Спасени архиви“ на Регионален исторически музей – Бургас бе одобрен за финансиране по програма на Министерство на културата. Той предвижда представянето на изложба и книга, чрез които ще стане достъпна информацията от личния архив на майор Христо Г. Попов за Бургаския укрепен пункт по време на Балканската война (1912 – 1913 г.).

През 2015 г. РИМ-Бургас успя да закупи голям брой архивни документи, които се определят от специалистите като уникален исторически извор за историята на Бургас. Сведенията са част от архива на майор Христо Г. Попов – военен деец, герой от Сръбско-българската война 1885 г., кмет на София, помощник-комендант на Бургаския укрепен пункт по време на Балканската война 1912 – 1913 г. и министър в правителството на Васил Радославов 1915 – 1916 г. Те съдържат лична кореспонденция и военно-оперативна документация като телеграми, заповеди, писма, ведомости и др., както и изключително ценните бойни дневници на Христо Попов.При изследването на архива, което отне близо пет години, се правиха допълнителни проучвания и анализи, използваха се различни исторически източници от ДА „Архиви“, библиотеки, музеи.

Автор на изложбата „Спасени архиви“ и на книгата „Бургаският укрепен пункт по време на Балканската война 1912 – 1913 г.“ е историкът Яна Иванова от РИМ – Бургас.

С бъдещата реализация на проекта бургаският музей продължава целенасочената си работа за издирване, съхраняване и представяне на културното наследство.


В категории: История , Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки