Дават над милион и половина за ремонт на храм-паметник „Рождество Христово“ в Шипка


Дават над милион и половина за ремонт на храм-паметник „Рождество Христово“ в Шипка
Снимка: Андрей Андреев/ Старозагорска митрополия
26 Август 2020, Сряда


Средствата са предвидени за спешни аварийни и реставрационни строителни дейности по камбанарията

Автор: Десант

Правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерския съвет за 2020 г. в размер на  1 612 000 лв. Те са предвидени за спешни аварийни и реставрационни строителни дейности по камбанарията на храм-паметника манастир „Рождество Христово“ – Шипка. 

Това е един от символите на българското освобождение и предстои паметна 120-годишнина от освещаването на храма. 17 са камбаните на шипченския манастир. От 2018 г. обаче 12-тонната не се бие, заради опасност от разрушение по кулата.

Необходимите средства за изпълнение на постановлението се осигуряват по бюджета на Министерския съвет за сметка на преструктуриране на разходите и/или трансферите по централния бюджет за 2020 г.

„Изказвам благодарност на премиера и на Министерски съвет за отпуснатите средства. Всички те знаят, че в тежки моменти, единственото, което ни спасява е вярата. Държавата за пореден път показа, че помага в страшните времена. Надяваме се, че ще помага и занапред. Този храм и тази камбанария винаги ще напомнят за свободата ни“, коментира Негово високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан минути след вземането на решението за отпускането на средствата.

Владиката посети храм-паметника в присъствието на областния управител Гергана Микова, кмета на община Казанлък Галина Стоянова, кмета на община Шипка Василка Панайотова, протосингела на Старозагорска митрополия архимандрит Богослов и игумена на Шипченската света обител йеромонах Панкратий.


В категории: Новини , Църкви и манастири

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки