Възстановчици от Добрич превзеха с щурм Ловеч


Възстановчици от Добрич превзеха с щурм Ловеч
Възстановката бе интензивна с много движение и ръкопашни схватки в 40-градусова жега
25 Август 2020, Вторник


Добричкият „46-и пехотен Добрички полк” представи българската армия през Втората световна война в парад на униформите и бойните знамена

Автор: Пламен Николов

Възстановчици от Регионален клон „46-и пехотен Добрички полк”  взеха участие в две мероприятия в Ловеч, посветени на 143-годишнината от освобождението на града от турско робство и 20 години от създаването на местния клуб на Национално дружество „Традиция”.

По повод годишнината от създаването на ловешкия клон на военно-патриотичната организация в центъра на града на 22 август бе проведен Парад на знамената и бойните униформи. Близо 100 възстановчици от 10 клуба на НД „Традиция” преминаха в тържествен марш по централните улици на Ловеч, като по този начин представиха облеклото, въоръжението и снаряжението на българите през периодите на национално-освободителните борби, Руско-турската Освободителна, Балканската, Първата и Втората световна война.

Начело на парада вървяха реплики на бойни знамена-светини на българската армия. Сред тях бе и знамето на „46-ти пехотен Добрички полк”.

В неделния ден в местността Стратеш – на мястото, където са се водили реалните бойни действия, с историческа възстановка жители и гости на Ловеч се върнаха към събитията отпреди 143 години, когато в разгара на Руско-турската Освободителна война с цената на много българска и руска кръв, на безпримерни героизъм и саможертва на българи и руси Ловеч е освободен.

На възстановчиците от РК „46-и пехотен Добрички полк” бе поверена ключова роля в пресъздаването на събитията. Те пресъздадоха действията на Втори Кубански казачий полк и Лейбгвардейската казашка сотня, които участват и в двата щурма за превземане на Ловеч по време на Освободителната война. Добричкият клуб въведе темата за казачеството в българската военно-историческа реконструкция.

Клубът разполага с 20 кубански казашки униформи, ушити в пълно съответствие с оригиналните. Още в първите минути на възстановката добричките възстановчици енергично щурмуваха турските позиции и прогониха неприятеля. По историческа действителност 4 казашки сотни (480 души) и един артилерийски взвод с 2 оръдия получават заповед на 5 юли 1877 г. да заемат Ловеч. По същото време Видинската армия на Осман паша вече е край Плевен.

Изпратеният отряд атакува разположените в Ловеч 2 роти редовен аскер и 1500 души башибозуци и черкези и след кратко сражение ги прогонва от града. За охрана в Ловеч остават около 400 казаци.

10 дни по-късно с оглед промяната на обстановката, започналите боеве при Плевен и очакваното настъпление на Сюлейман паша през Балкана, Осман паша нарежда на Рифат паша да овладее Ловеч, за да се възстанови връзката на войските при Плевен със София и да се улесни съединяването на турските армии. Рифат паша атакува града с 5000 низами и над 3000 башибозук и черкези.

Малочисленият казашки отряд няма как да удържи града и отстъпва с бой. Последствията от това отстъпление за българското население са ужасни – за пореден път се развихря азиатската жестокост на поробителя. Изклани са над 2500 души, опожарени са десетки села и християнски къщи в Ловеч.
На 22 август, когато на Шипка се водят епичните боеве, руското командване решава да превземе Ловеч, който има важно стратегическо значение в тази решаваща фаза на войната.

Срещу града е изпратен отряд от 22 000 души, включително и 13 казашки сотни с 98 оръдия. Боевете за Ловеч са ожесточени, продължават три дни – от 20 до 22 август.

След като овладяват с цената на много жертви стратегическите височини около града, русите успяват да изтласкат частите на Рифат паша (около 8000 души) и да предотвратят съединяването им с Осман паша, който е напуснал Плевен с около 8000 души и три артилерийски батареи и е само на 20 км. от Ловеч, когато русите заемат града.

Тези героични епизоди от войната за българската свобода бяха проследени наживо от стотици граждани и гости на Ловеч на 23 август. Възстановкатна бе много интензивна – с много движение, атаки,  контраатаки и ръкопашни схватки.

Добричките реконструктори получиха поздравления за отличното си представяне и проявеното старание и издържливост в 40-градусовата жега, при изпълнение на възложените им от организаторите нелеки задачи в хода на възстановката „Ловеч – героизъм и саможертва”.


В категории: Новини , История

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки