В Мездра ще се проведе Първият национален фолклорен фестивал „Хорцето на дефилето“


В Мездра ще се проведе Първият национален фолклорен фестивал „Хорцето на дефилето“
Рисунка: Кристина Иванова
24 Август 2020, Понеделник


На финала на форума ще се извие най-дългото хоро

Автор: Десант

На 12 септември в Мездра ще се проведе Първият национален фолклорен фестивал „Хорцето на дефилето“.

Събитието е включено в празничната програма за отбелязване на 70-годишнината от обявяването на Мездра за град. То е част от инициативата на Министерството на културата „Европейски дни на наследството” (European Heritage Days), която ще премине под наслов: „Европа, общо наследство”.

Основните цели на фестивала са: да се даде възможност за изява на изпълнителите, обичащи и занимаващи се с българско фолклорно танцово изкуство; съхраняване на българския бит, обичаи, нрави и традиции във фолклорното ни танцово наследство и да се създаде развлечение и наслада за публиката чрез патриотичния дух на танците, музиката и костюмите на нашия народ.

Във форума, който е без такса за участие, могат да се включат любителски клубове и школи от цялата страна, занимаващи се с изучаването на български народни танци и хора.

Съгласно регламента, Първият национален фолклорен фестивал „Хорцето на дефилето“ ще протече в два етапа. В първия етап, който няма конкурсен характер, участниците ще изпълнят по две хора от различни фолклорни области, като едното трябва да е от областта, от която е съответната група. Общото времетраене на двете изпълнения е до 6 мин.

Вторият етап – фолклорно надиграване с „Тракийска ръченица“, е с конкурсен характер и времетраене до 3 мин. Всеки клуб може да се изяви с една или повече танцови двойки, определени предварително от хореографите. Задачата е двойките да пресъздадат задявката между момците и момите чрез характерните тракийски движения, а свободата на изпълнение е на самите танцьори. Целта е да се покаже майсторството на танцьорите, креативност и сценично поведение, стил и характер на изпълнението.

Сценичните изпълнения ще бъдат оценени от ръководителите на съставите. Най-добре представилата се танцова двойка във фолклорното надиграване с „Тракийска ръченица“ ще бъде отличена с купа и грамота, а всички групи, участващи във фестивала, ще получат грамоти.

В унисон с мисията на фолклора – да сплоти и да обедини хората като се забавляват и веселят заедно, хванати ръка в ръка, рамо до рамо, в единна стъпка, „Хорцето на дефилето“ ще завърши с най-дългото хоро, което ще се извие на площад „България“ в Мездра и на което ще се хванат всички участници във фестивала.


В категории: Добри Вести , Фолклор

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки