Комшиите са решили да възстановят легендарния Вълчанов мост на река Резовска


Комшиите са решили да възстановят легендарния Вълчанов мост на река Резовска
20 Август 2020, Четвъртък


Само една от трите арки на съоръжението е оцеляла до днес

Автор: Десант

Турция е готова за възстановяване като туристическа атракция на останките от 150-годишния Вълчанов мост през граничната река Резовска, съобщи Анадолската агенция.

Осман Билгин, управител на Къркларели, заявява, че са приключили подготовката за въстановяването на моста и „предаването му на бъдещите поколения". По думите му съоръжението на границата е важно и за двете страни и може да стане привлекателна туристическа дестинация.

Само една от трите арки на моста Волчан, както го наричат в Турция, е оцеляла. Местността е много красива и подходяща за къмпинг, казват посетители от турска страна.

Достъпът до него откъм България не е много лесен, защото трябва да се мине по десетина километра черен път. Пречи и изградената заради бежанците ограда. 

Името на моста идва от легенда, че парите за строежа били дадени от Вълчан войвода. Той дал пари и за освещаването – за попа и за почерпката след това.

На същото място в древността съществувал стар римски мост, който се намирал на основния път за Константинопол. Новият мост вдигнали на същото място. След години обаче той се разрушил ив непосредствена близост преди стотина години италиански майстори вдигнали нов трисводест каменен мост за чудо и приказ. И него също нарекли Вълчанов мост – някак си не вървяло да се казва иначе.

В соц времената нашите граничари решили, че през него ще минават диверсанти и нарушители и в една дъждовна и ветровита нощ го взривили откъм нашия бряг на принципа „Има мост – има проблеми, няма мост – всичко е наред”. На колегите си от отсрещната страна на реката обяснили, че по време на буряга бил паднал гръм, та той го бил срутил!

Четете още по темата: Взривеният мост на Вълчан войвода


В категории: Новини , История

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки