Зелени Балкани се оплакват, че ги гонят от Поморийското езеро. Каква е истината?


Зелени Балкани се оплакват, че ги гонят от Поморийското езеро. Каква е истината?
19 Август 2020, Сряда


От неправителствената организация правят през медиите внушения, че без тях няма да има контрол в защитената територия, известна в цял свят с лечебните си кал и луга

Автор: Силвия Горанова

През 2009 г., със съдействието на Световната банка, неправителствената организация Зелени Балкани изгражда посетителски център в района на Поморийското езеро. В проекта е записано, че центърът има за цел да опазва езерото и да популяризира неговото биоразнообразие.



По договор, гласуван в местния Общински съвет, НПО-то има право да стопанисва 10 години сградата, след което тя остава собственост на общината.

Никой никого не гони, просто договорът изтича на 20 август тази година, казва кметът на Поморие Иван Алексиев. От Зелени Балкани пък правят през медиите внушения, че след като дейността на центъра бъде прекратена, в защитената територия е възможно да се извърши строителство.

"Категорично заявявам, че ние ще запазим дейността на центъра, искаме даже да я развиваме и надграждаме и ще поканим Зелени Балкани като наши партньори. Това е идеята. Общината да е водеща, в партньорсктво с тази неправителствена организация заедно да стопанисваме и управляваме и центъра, и Поморийското езеро", коментира Иван Алексиев.

"Докато желанието на Зелени Балкани е еднолично да управляват този природен ресурс. Няма как да стане, казвал съм ги и друг път – Поморийското езеро не е само място за кацане на птици. Там се извлича лечебната кал, там има суровина за поморийската сол – това е поминъкът на поморийци и трябва комплексно да се развива този ресурс, а не едностранно да гледаме птиците", добавя кметът на Поморие.



От местната администрация уточниха, че не са доволни от стопанисването на обекта, който е в непосредствена близост до Музея на солта. Центърът работи само два месеца в годината, през останалото време стои заключен, казват от общината.

Екип на Десант се увери лично в това. На 18 август, видно от табелата за работно време, центърът трябваше да приема посетители. Той обаче беше заключен.

Общината има планове за това място и вече е стартирала проект, одобрен от екоминистерството - за отвеждане на сладките води от езерото, които намаляват солеността му и влияят зле на качеството на лечебната кал. Предстои кандидатстване и по един друг голям проект, в който е включен и посетителският център.

"Имаме по проекта изграждане на стара анхиалска вятърна мелница за мелене на сол, която е изцяло от дърво. Изграждане на кален плаж. Хората да ползват природния ресурс. Имаме наблюдателни центрове за наблюдение на птици. Никакви бетони бетони няма да има там", категоричен е Алексиев.

"Това е една спекулация от страна на Зелени Балкани. Пак казвам – ние нямаме нищо против да си партнираме. Но трябва да се знае, че общината е водещият партньор в целия този процес", уточнява той.



Проектът е по Оперативна програма Региони в растеж за обекти от национално значение и паметници на културата. Стойността му е 10 милиона лева. От тях 15 процента е съфинансирането от страна на общината, чрез Фонда на фондовете.


В категории: Новини , Общини , Пътеводител

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Калина Маринова
28.07.2021 14:35:36
0
0
Няколко пъти съм идвала в центъра за наблюдение на птици. Харесваме го цялото ни семейство и се надявам при всяко гостуване в Поморие, той да ни посреща!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки