В Странджа отбелязаха 117 години от Илинденско-Преображенското въстание


В Странджа отбелязаха 117 години от Илинденско-Преображенското въстание
19 Август 2020, Сряда


По този повод на историческата Петрова нива край Малко Търново беше извършено поклонение в памет на загиналите синове на Майка България

Автор: Десант

Заради епидемичната обстановка, свързана с коронавирусната пандемия, тази година традиционният събор на историческата Петрова нива беше отменен. Без обичайните шумни тържества, в тесен кръг, само истински родолюбци дойдоха на 19 август пред паметника костница, за да положат цветя и венци в памет на загиналите герои, дали живота си за свободна България.

Сред дошлите да сведат глава пред паметта на преображенци, бяха депутатите от НФСБ Валентин Касабов и Христиан Митев, общинският съветник от родолюбивата партия в Средец Валери Ангелов, граждани и общественици.



„Оттук – на Петрова нива, тръгва най-новата история на България. Нашите предци са знаели, че свободата е много повече от това да имаш и да бъдеш. Свободата е да се чувстваш свободен, да се чувстваш българин, да отстояваш бъдещето на децата си, да се бориш за земята, която е пропита с много българска кръв, да се бориш за родината си“, каза Валентин Касабов.

Точно в 13,30 часа във всички села в община Малко Търново всички църковни камбани забиха като една. Беше отслужена заупокойна молитва в памет на загиналите преображенци в храм „Света Петка“ на Петрова нива.

В музейната сбирка в историческата местност беше открита вълнуваща картографска изложба, подготвена от Международния търговски и културен център „Геопан".

Пред публиката бяха показани секретни карти на България, съхранявани във ватиканския и други чуждестранни архиви, прочутата етнографска карта на Одринския вилает към 1912 г. на Любомир Милетич, както и военна карта на Македоно-Одринския вилает, използвана по време на Илинденско-Преображенското въстание.

Интересни подробности за картографската изложба очаквайте в друг репортаж.


В категории: Политика , История

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки