След ремонт читалището в Камено ще представи експозиция за лютиерството


След ремонт читалището в Камено ще представи експозиция за лютиерството
Снимка: gramofona.com
12 Август 2020, Сряда


Градчето е известно със своите майстори на народни музикални инструменти

Автор: Десант

Народно читалище „Просвета-1927“ в Камено обяви обществена поръчка за строително-ремонтни дейности по части от сградата на духовното средище.

Проектът предвижда в партера й да се ситуира експозиционна част с представяне на най-известните майстори на народни инструменти, както и елементите на самите инструменти и тяхната работа. Градчето е известно със своите майстори лютиери на гъдулки и създатели на кавали и гайди.  За да се запази това безценно нематериално наследство, местното читалище разработва проект „Назад към лютиерството и корените на кайлии“, в рамките на който ще се изпълни и въпросната обществена поръчка.

За да се използва за целта пространството в читалищната сграда, ще се извърши ремонт на фоайето, в което се предвижда подмяна на окачен таван, осветителни тела, нови ключове и контакти, радиатори, шпакловка по стени и латекс.

Ремонтни дейности се предвиждат и в залата за експозиции, кедато ще се монтират прожектори и дървени експозиционни пана и ще се пребоядисат стените и таванът. В нея ще бъдат разположени и събраните вещи - под формата на музеен тип сбирка и представяне.

На първия етаж ще се провеждат събития с деца и представяне на занаята за изработване на музикални народни инструменти от неговите живи носители.

Прогнозната стойност на дейностите, които предстои да се извършат, е 52 611,65 лв. без ДДС. 
Крайният срок за получаване на оферти или на заявления за участие е 1 септември. 

Друга обществена поръчка е обявена за създаването на рекламни материали и провеждане на социални събития, Панаир на майсторите на народни инструменти и фестивали, за издаване на книга за занаятите и историята на читалището; за обучение на младите от Камено в лютиерството и арт работилници по приложни изкуства и занаяти.

Стойността на поръчката е 34 116,67 лв., а крайният срок за подаване на офертите е 31 август.


В категории: Новини , Духовни средища , Занаяти

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки