Дърводобив във вододайна зона направи водата в Рибново негодна за пиене


Дърводобив във вододайна зона направи водата в Рибново негодна за пиене
11 Август 2020, Вторник


Заради замърсяването бе отстранен директора на Държавното горско стопанство  „Места“ инж. Костадин Касапов

Автор: Десант

В началото на юли кметът на с. Рибново сигнализира директора на Държавното горско стопанство  „Места“ за замърсяване на питейната вода за селото, която идва от водохващането в местността Дивите кози. Като причина за замърсяването на водата се сочи преминаването на дърводобивна техника през дерето над водохващането.

„Водата в Рибново идва кална след всяко преминаване на автомобилите на ДГС Места", твърди пред БНР кметът на община Гърмен Феим Иса, който преди това беше и два мандата кмет на Рибново.

След сигнала от горското стопанство са взети мерки, които са оценени от кметството като недостатъчни. Това налага да бъде изискана проверка и от Югозападното държавно предприятие (ЮЗДП), при която на стопанството е предписано да постави тръби на местата, където товарните камиони пресичат дерето.

Още на следващия ден тръбите са поставени, а водостоците по пътя  на водохващането са почистени.

Въпреки предприетите мерки, липсата на тревна растителност покрай дерето в резултат на дърводобивните дейности, вероятно е една от причините за размътването на водата след поройните дъждове през изминалите дни.

Със заповед на директора на Югозападното държавно предприятие от 7 август е прекратен договорът за управление на директора на Държавно горско стопанство „Места” инж. Костадин Касапов. Освобождаването му е заради създаденото напрежение сред жителите на село Рибново, породено от замърсената питейна вода. Временно се спира и сечта в района около водохващането.

От новото ръководство на териториалното поделение на ЮЗДП се очаква транспортната логистика и технологичните планове за дърводобив да бъдат адекватни на изискванията за санинарно-охранителни зони и предварително съгласувани с кметствата и местните жители, изтъкват от ръководството на Югозападното държавно предприятие.

Припомняме, че Рибново, освен замърсената си вода, често страда и от безводие.  Заради продължителното засушаване през летните месеци и повишена консумация и поливане с питейна вода, дебитът на основния водоизточник съществено намаля през 2016 г., което доведе до недостиг на вода по високите части на селото и се наложи населеното мястода бъде водоснабдявано алтернативно с водосноки.

Проблеми с водата преди няколко години в Рибново имаше и заради замръзване на водохващането.

Извън конкретния казус големият проблем на селото е, че няма пречиствателна станция за питейните води, което е наложително заради повърхностния характер на водосбора. Проект вече има, но няма пари, тъй като област Благоевград не може да ползва европейски средства за ВиК проекти.


В категории: Новини , Разследвания

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки