Водата ни помага да поддържаме оптимален алкално-киселинен баланс


Водата ни помага да поддържаме оптимален алкално-киселинен баланс
11 Август 2020, Вторник


Повишената киселинност на организма е причина за много заболявания

Автор: Десант

В днешно време науката върви упорито напред в разгадаването на тайните механизми на тялото, търсейки разболяващите и оздравяващите фактори в околната среда и вътре в самия човешки организъм. А един незаобиколим показател за добро здраве и тонус е алкално-киселинният баланс.

Често се питаме има ли надеждна и достатъчно проста формула на оптималното човешко здраве? Човекът, който неслучайно е наречен „венец на Творението“, разполага с толкова фино настроен и сложен организъм, че извеждането на универсални и прости критерии изглежда непосилна задача.

Различни параметри като кръвното налягане, нивата на кръвната захар, както и елементите от кръвната картина се приемат за динамични показатели, тъй като всичко в природата, а оттам и у човека е в процес на непрекъснато движение и промяна. Важното за здравето е каква е тенденцията в този неспирен процес.

Повишената киселинност на организма е причина за много заболявания. Какво означава тя обаче?

Вездесъщото pH

Алкалните и киселинните свойства, които притежава водната среда, се измерват със скала, наречена pH. Тя представлява съотношението на позитивно заредените водородни йони и негативно заредените йони в един разтвор. Тази скала е с числени стойности от 1 до 14, като 1 е висококиселинна среда, 7 е неутрална, а 14 е силно алкална среда.

И тъй като човешкото тяло е изградено предимно от вода, в т.ч. повечето телесни течности и кръвта, е установено, че предпоставка за оптимално здраве и тонус на организма е състоянието на лека алкалност  – т.е. стойности на pH в периметъра от 7,35 до 7,45.

Какво ни разболява

Киселинната среда (със стойност на pH под 7) е богата на протони, а алкалната на електрони. Електроните създават среда, богата на кислород, а това гарантира доставката на кислород навсякъде в тялото, до всяка клетка. В такава среда микроорганизмите растат по-трудно. В киселинна среда тялото не получава достатъчно кислород. Резултатът е забавянето на обмяната на веществата (метаболизма).

Щом киселинната среда намалява притока на кислород в кръвта, това уврежда клетките, отразява се негативно на мускулните тъкани и кръвоносните съдове и може да доведе до проблеми с холестерола и кръвното налягане, до забавен метаболизъм и други болестни състояния.

Хранене и начин на живот

За съжаление при съвременния начин на живот повечето хора страдат от нарушен алкално-киселинен баланс, т.е. от киселинност. Големият виновник за това положение е храната. Готовите, бързи храни с високо съдържание на сол и захар, тестените изделия, рибата, месото и млечните продукти са киселинно образуващи и оставят киселинни остатъци в организма. Същото се отнася и до алкохола, газираните напитки и кафето. И като че ли не стига това, ами за повишаването на киселинността в тялото важен фактор се явява и стресът, както и липсата на достатъчно физическа активност.

Следователно пътят към възстановяването на алкално-киселинния баланс минава през промяната в начина на хранене, намаляването на стреса и преодоляването на обездвижването. Специалистите препоръчват редуциране на консумацията на хляб, сладкиши, месни и млечни продукти, алкохол, подсладени напитки и кафе за сметка на алкалните храни като зеленчуците и някои плодове, препоръчително с органичен произход.

Задачата изглежда почти невъзможна. Но трябва да знаем, че в тази неравна битка имаме един силен, „невидим“ съюзник.

Водата. Къде е тя в уравнението?

Прозрачната течност на живота може много да помогне за поддържането на алкално-киселинен баланс на организма. И това е съвсем естествено. Тук обаче въпросът опира и до съзнателния избор на вода за пиене. Хлорираната вода от чешмата е киселинна, а pH на различните минерални и изворни води може да варира в широки граници.

Но тъй като България е благословена земя, тук разполагаме с богатство от минерални води, повечето с ниска минерализация и годни за всекидневна консумация. Сред тях особено ценни са алкалните минерални води с pH над 8, като при някои показателят надвишава и стойността 9. Такива натурални води не само осигуряват здравословна хидратация на тялото в комбинация с незаменими елементи в естествена форма, но и спомагат за благоприятен за здравето алкално-киселинен баланс.

Природата е щедра, остава да се възползваме от нейния благотворителен жест. Тя сама създава натурални алкални води – за какво тогава са необходими всевъзможни усилия и дори уреди за алкализиране на водата? Нещата могат да бъдат много по-лесни.

Просто когато искате да си набавите алкална бутилирана минерална вода, се доверявайте на утвърдените на пазара марки и непременно обърнете внимание на етикета – там ясно е указана стойността на pH на минералната вода.


В категории: Новини , Рецепти за здраве , Здравословно хранене

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки