В „Училището за бабини занаяти“ ще показват как се пресуква прежда и се плетат пращови за престилки


В „Училището за бабини занаяти“ ще показват как се пресуква прежда и се плетат пращови за престилки
11 Август 2020, Вторник


Инициативата ще се проведе в Жеравна от 19 до 23 август

Автор: Десант

„Училище за бабини занаяти“ ще отвори врати в Жеравна от 19 до 23 август. Инициативата е организирана от Обществен дарителски фонд-Сливен.

В бабиното училище ще се проведат различни творчески работилници за предене, сноване, тъкане и др. За децата са предвидени забавни и занимателни игри, търсене на съкровища, състезания, занимания за оцветяване и др.  

В книгата „Пътешествието на вълнената нишка“ се отбелязва: „В Жеравна се ползваха два вида хурки – права, като моята, и трирога - с три разклонения на върха. Преденето започваше през късната есен и зимата. За да спори работата, също се организираха седянки по къщите. Всички хурки бяха интересни, имаха различни шарки и може би всяка хурка си имаше история. Важно беше как е надяната вълната на хурката, защото, колкото и да е интересна историята – история вълна не преде".

Училището е отворено за всеки на възраст от 4 до 104 години. В различните творчески работилници на бабиното училище могат да участват до 6 души, а в детските групи – 10-12 деца. 

Желаещите да се запознаят с техниката на преденето и да участват в забавно състезание по бързо пресукване и навиване на прежда или най-бързо плетене на пращови за престилки, както и да добият умения от други стари занаяти, могат да се запишат на телефони 0884 956469 и 0889 615617 до 18 август.


В категории: Добри Вести , Занаяти

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки