Бетонът превзема и столичния парк „Заимов"


Бетонът превзема и столичния парк „Заимов"
Снимки: Сдружение „Кинопамет"
05 Август 2020, Сряда


От сдружение „Кинопамет“ настояват Йорданка Фандъкова, органите на ДНСК и Дирекция „Зелена система“ да упражнят правомощията си като спрат незабавно скандалния градеж

Автор: Десант

Под формата на „реконструкция на съществуваща обществена тоалетна и надстройка за банков офис (?!)" и в движение по време на строителството променено на строеж на „Бистро/Бърза закуска“, бетонът нагази и в зелените площи на ембематичния столичен парк „Заимов", алармират от сдружение „Кинопамет“.

Върху тревата в парковата територия край кръстовището между булевардите „Янко Сакъзов“ и „Евлоги и Христо Георгиеви“, само на броени метри от театър „Сфумато“ и общински театър „София“, се лее бетон, монтира се арматура и се строи нова масивна сграда.

Жители на район „Оборище“ и силно притеснени от случващото се случайни минувачи не могат да разберат какво точно налага в парка да се вдига нов банков клон с паркинг към него или пък да се строи такова голямо питейно заведение на няколко етажа.



От сдружение „Кинопамет“ настояват столичният кмет Йорданка Фандъкова, органите на ДНСК и Дирекция „Зелена система“ да упражнят правомощията си, като спрат незабавно скандалния градеж в парка „Заимов“, който ще повлече след себе си инициирането и на нови подобни строежи, докато градината не се „трансформира“ в плътно застроен бетонен квартал, без каквато и да е следа от зеленина и растителност.

Редно е Фандъкова да отстрани от длъжност и районния кмет на „Оборище“, който не не направил абсолютно нищо със своята администрация, за да спре вдигането на абсурдната сграда с мощна стоманобетонна конструкция в самия парк, който е общинска собственост, изтъкват от сдружение „Кинопамет“.

Общинарите  от „Оборище“ трябва да обяснят също така защо и на какво основание са допуснали възможността в обществените озеленени площи да се издигне масивна сграда в крещящо нарушение на Закона за устройство на територията (ЗУТ).

Както е известно, законът разрешава при определени условия в паркове и градини да се монтират временни преместваеми обекти, но в случая с въпросния нов монолитен стоманобетонен градеж в парка „Заимов“ и дума не може да става за лесно преместваемо съоръжение, убедени са в гражданското сдружение.

Време е и Министерството на културата да предостави на историческия парк „Заимов“ защитен статут на паметник на културата на градинското и парковото изкуство с категорията "национално значение", като едновременно с това чиновниците на Боил Банов следва стриктно да определят и режимите на охранителните зони в него, заявяват от сдружение  „Кинопамет“.


В категории: Новини , Разследвания

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки