90-годишен храм пази костите на над 1400 войници, паднали за българското обединение


90-годишен храм пази костите на над 1400 войници, паднали за българското обединение
05 Август 2020, Сряда


Храм-паметникът „Св. Троица” край пограничното село Гюешево е втори по рода си у нас

Автор: Десант

На 3 август се навършиха 90 години от освещаването на храм-паметник „Св. Троица”, който се намира в пограничното село Гюешево, Кюстендилска духовна околия, в непосредствена близост до българо-македонската граница, на самото трасе на бъдещата жп линия София-Скопие. Той е изграден в памет на загиналите български офицери и войници в Междусъюзническата и Първата световна война (1915 – 1918) в боевете, водени в покрайнините на селото.

По повод юбилея в храма бе отслужена Архиерейска св. Литургия.

През войните в началото на ХХ в. загиват много български войници и офицери. За да се увековечи тяхната памет и да се съхранят костите им, е изграден именно този храм-паметник, който се явява втори по рода си.

През 1925 г. в Гюешево за изграждането му се учредява инициативен комитет от 17 души, ръководени от командира на граничната застава Владимир Йорданов. Той избира северозападния край за място на построяването му. Стоимен Ангелов-Белия дарява мястото и 100 000 лева за нейното построяване. Проектът за изграждането е дело на архитект Георги Иванов.

Полагането на основния камък става на 2 август 1925 г., а строежът продължава 5 години, като строителството се ръководи от архитект Рудолф Фишер.

Църквата-костница се състои от две части - горна и долна. На горната има два етажа. По стените са изписани сцени, свързани с светците воини св. Димитър Солунски, св. Георги, св. Тодор Стратилат, св. Архангел Михаил и др. В зографисването участват художниците Димитър Гюдженов, Дечко Миндов, проф. Никола Кожухаров, проф. Георги Христов.

Дърворезбата на иконостаса е изработена от Радомир Мандов, Владимир Наумов и скулптура Стефан Стоянов. В храма има плоча с надпис „Построен при царуването на Негово величество Борис III – Цар на българите“.

В криптата, под олтара е изградена костница, в която са положени костите на 18 офицери и 1491 войници, паднали за българското обединение.



В сайта на Светия синод е цитиран Иво Антонов, директор на дирекция „Социална политика и политики по военно-патриотичното възпитание“ в Министерството на отбраната, който изразява надежда край храма да се направи мемориален комплекс с музейна сбирка и различни експозиции. За музей, по думите му, може да се пригоди една къща, в която преди време е живяло семейство, което се грижило за църквата.

Антонов разказва още, че в Султан тепе край Гюешево са се водили едни от най-тежките боеве почти във всяка война. И малко хора знаят, че тук има кости на повече от 1400 войници. През 20-те години на миналия век, в присъствието на свещеници, костите са изровени и помазани от духовниците. В костиницата са една малка част от тях


В категории: Добри Вести , Църкви и манастири

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки