На пикник в компанията на кан Аспарух, Левски и Гарибалди


На пикник в компанията на кан Аспарух, Левски и Гарибалди
Снимки: Авторът
03 Август 2020, Понеделник


По стените на заслон за почивка край странджанското село Писменово са изрисувани и ликовете на Вазов, Яворов, Христо Фотев и Петя Дубарова

Автор: Диана Славчева

В близост до морския бряг край Приморско и Китен, в гънките на странджанските хълмове се е сгушило уютно малкото и спокойно село Писменово. Много курортисти предпочитат да прекарат почивката си в неговите къщи за гости, прескачайки до плажовете, отдалечени на по-малко от десет километра. 

Преди години населеното място бе едно от най-предпочитаните за заселване от ентусиастите, дръзнали да градят Републиката на младостта „Странджа-Сакар". След провала на този амбициозен опит да се спре обезлюдяването на пограничните селски райони, малцина са останали в Писменово. Но пък не са малко новите заселници. 

Едно от местата, където човек може да прекара приятно свободното си време в този край е в околностите на параклиса „Възнесение Господне" край селото. В близост до него е изграден заслон за пикник - с огнище, дървени маси и пейки и чешма с бистра планинска вода край него. Още щом го приближиш, виждаш изрисуван образа на Левски върху бетонния трафопост пред входа му. Мощни драки са прикрили лика на Христо Ботев от другата му страна. Стените в самия навес също са покрити с рисунки. Тук могат да се видят ликовете на поетите Иван Вазов, Яворов, Христо Фотев и Петя Дубарова. Както и сцена от обесването на Васил Левски. А също и на създателя на българската държава кан Аспарух. 

Компания им прави и портретът на Гарибалди. Стенописите са подписани с инициали С.Г. Техен автор е роденият в Пловдив Стойко Гагъмов, който ги рисува, докато работи като спасител в Приморско. Негови творби са изпъстрили камъни и скали из цялото Южно Черноморие.

До параклиса край Писменово води черен път. Указателна табела няма. Отбивката е вдясно, на излизане от селото в посока Фазаново.


В категории: Новини , Репортажи , Населени места , Забележителности

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки