Последната венчавка в потопената църква в язовир „Жребчево"


Последната венчавка в потопената църква в язовир „Жребчево"
Снимки: Impact Press Group
03 Август 2020, Понеделник


След над половинвековно прекъсване лека-полека службите в храма се възстановяват

Автор: Десант

На 2 август в т. нар. Потопена църква, намираща се в чашката на язовир „Жребчево“ бе отслужена света Божествена литургия. Службата в храм „Св. Йоан Рилски Чудотворец“, който е построен през 1891 г., оглави Старозагорският митрополит Киприан. 

По този повод сайтът zakazanlak.bg припомня, че последната служба, която се състои там, преди  някогашното село Запалня да бъде заличено през 1965 г. заради строежа на вододайното съоръжение, е проведена на 28 април 1963 г. Тогава в обречения храм се венчава Стойко Стойков, синът на свещеника в църквата Драган Стойков и внук на един от някогашните старейшини на село Запалня Стойко Драгнев.

Стойко Стойков е известен учител по руски език и литература в Казанлък. Той е автор на книгата „Запалня", представяща най-подробната история на изчезналото днес от картата на България населено място.

Стойков успява да запази няколко от дневниците на своя баща, в които той ден по ден е описвал битието българско. Дългогодишният учител и общественик е съхранил и богат архив от ценни снимки и документи. 

След 56 години прекъсване, през 2019 г. служба извърши митрополит Киприан. Тогава боголюбиви християни започнаха реконструкция и частично възстановяване на храма със собствени средства. До този момент фасадата на църквата е укрепена напълно, положен е бетонен под, облицован с камък, поставени са кръст и дограма. 


В категории: Добри Вести , Църкви и манастири

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки