Легенда за девойката Ружа, Момина скала и битката при Беласица


Легенда за девойката Ружа, Момина скала и битката при Беласица
30 Юли 2020, Четвъртък


Един разказ за храбрата българка, повела ромеите по опасен път

Автор: Десант

Местности и природни забележителности, наречени Момина скала, има на много места в България - край Локорско, Маджарово, Храбрино, кърджалийското село Широко поле и къде ли още не. Но има една, която се извисява край петричкото село Камена, която вече почти вече 10 века напомня за Беласишката битка. С нея е свързана една легенда, която историкът Димитър Тренчев е включил в сборника си „Подгорски пътеки", издаден през 1990 г.

В книгата „Миналото на Коларово" (2006 г.) Георги Гоцков изтъква: „Във всяко село се разказва нещо, свързано със събитията в Самуиловата крепост. В селата Коларово, Самуилово и Камена се разказва една легенда, свързана с тези събития. Това е легендата за Момина скала, разказана от Атанас Георгиев, Севда Митрева, Златко Митрев, Ягна Ташова и др. и литературно оформена от Димитър Благоев Тренчев. Макар и легенда, тя крие голяма историческа истина".

А ето и самото предание, както го е преразказал Димитър Тренчев:

„30 дни Василий напада крепостта на Самуил, но българите се защитават храбро. За да сломи храбростта им и да вземе крепостта, византийският император изпраща отряд избрани войници, начело с Ксифий да заобиколят в гръб самуиловата укрепителна линия...

Било месец юли, когато ромеите минават през планината Беласица. Там по билото пасели стадата на българите от котловината.

Младата девойка Ружа била пастирка. С тъга и надежда гледала надолу към Ключката клисура. Там се водел неравен бой. За българско се биели нейното първо либе и нейните братя!

Внезапно пред нея се явил млад, хубав воин, облечен в богати одежди. Започнал да й говори на роден език. Помолил я да му покаже път за Ключ. Обяснил, че с отряда си отивал на помощ на българите. Ако тя изпълни искането, ще бъде богато надарена.

Трепнало от радост сърцето на девойката, че ще има възможност да помогне на братята си и на своя избраник, които сега се бият долу с омразния враг. Тръгнала тя по стръмната планинска пътека, до нея военноначалникът и само на няколко крачки назад вървели войниците.

Но неволно дочула говор чужд, неразбираем за нея език. Тръпки преминали по тялото й: „Не, не са свои, чужди са! Не отиват на помощ на наште?!"

И страшна мисъл проблеснала в съзнанието й: „Аз ще предам своите, своя любим!? Къде съм тръгнала?!". И повела вражеският отряд по стръмна пътека към пропаст и скали...

Разбрал коварният ромеин, че девойката ги води по опасен път. Заплашил я със смърт, ако не ги води, закъдето са тръгнали. Опитал се да я хване, но било късно! Пред тях била голямата скала с пропастта. Девойката скочила от скалата и полетяла в бездънната урва...

Оттогава народът нарича скалата в Беласица планина над село Камена Момина скала. При ясен слънчев ден, стичащата се по каменистия склон вода блести и се вижда долу в полето - народът казва, че това са сълзите на саможертвалата се девойка."



Село Камена отстои на 16 км югозападно от Петрич. Разположено е в северните склонове на Беласица, на надморска височина 439 м. 


В категории: Новини , История

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки