Шевици от Женския пазар са били използвани за размяна срещу различни стоки


Шевици от Женския пазар са били използвани за размяна срещу различни стоки
Снимки: © Ева Тенева-Зайкоф/Фейсбук
30 Юли 2020, Четвъртък


Вижте подробности за една нетрадиционна изложба в галерия „Сердика"

Автор: Десант

От 23 юли до 29 август 2020 г. галерия „Сердика" ще предложи на почитателите на българските традиции и фолклор с една нетрадиционна експозиция, която ще покаже историята на Женски пазар чрез българската шевица. В нея ще се видят за първи път 27 везани ръкави, характерни за женската носия на Софийски регион, които са част от личната колекция на Маргарита Георгиева, създадени са от нейната баба Севда и продавани тук на Женски пазар в периода от 1924 г. – 1948 г. 

Столичният Женски пазар винаги е бил нещо повече от обикновно тържище. Той съхранява българската история и култура, а сега в Галерия „Сердика", която се намира в сърцето на търговското пространство, ще може да се направи един съвременен прочит на българската търговия и традиция.

„Везаните ръкави са били важна и много търсена стока на Женски пазар, като често са били използвани за размяна срещу различни селскостопански стоки. В пазарните дни Женски пазар се е изпълвал с жени от околните села, които са продавали и купували тук, и именно везаните ръкави са били една от най-търсената стока, защото ръкавът е бил трудоемък за изработка, а извезването му е отнемало дълъг период от време“, разказва Драгомир Димитров, изпълнителен директор на общинското дружество „Пазари Възраждане", което стопанисва Женски пазар.

Експозицията „Шевици от историята на Женски пазар“ ще разкаже за значението на ръкава в българската носия. В миналото софийският ръкав се е наричал свиленица и е един от най-наситените с шевица, орнамент и цвят във фолклорната ни везбена традиция.

27-те везани ръкава, които ще бъдат показани в Галерия „Сердика" са автентични образци от началото на ХХ век с приблизителни размери 30х52 см и са експонирани в рамка.

Гостите на изложбата ще могат да се насладят и на репродукция на картината на Антон Митов „Пазар в София” от 1899 г., предоставена от Софийска градска художествена галерия, както и на документи, архивни факти за търговията на Женски пазар. Ще бъдат показани и художествени картички, които са част от личната колекция на Здравко Петров от „Историческите маршрути“ на София.
В категории: Новини , Занаяти

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки