Над 40 антични монети откриха това лято в Акве калиде


Над 40 антични монети откриха това лято в Акве калиде
Снимка: РИМ-Бургас
20 Юли 2020, Понеделник


Предстои археолозите да проучат шахта от ранния период на комплекса, в която има частично запазени водопроводи

Автор: Десант

Продължава работата на изследователите в археологическия комплекс „Акве Калиде" в Бургас, съобщи научният ръководител на обекта д-р Димчо Момчилов. През настоящия археологически сезон разкопки се правят в североизточния сектор на банския комплекс. 

„Идеята е, ако е възможно, през тази година да бъде завършен североизточния аподитериум (вестибюл) на античната, ранновизантийската и средновековна баня. След това да се пристъпи към проектиране, частична консервация и реставрация.

В същото време продължава проучването и разчистването на насипите пред източния корпус на ранно византийската баня. Тенденцията е в бъдеще, след като се освободи пространство, пасарелките, подхода на туристите, да се развие в посока и към североизточната част на банята. За да може тази част да стане достъпна за посещение и оглед от туристи", разказа д-р Момчилов.

Сред интересните нови находки от настоящия археологически сезон е една монументална стъпка, която носи покривна конструкция. Като цяло се повтаря вече известната информация за съществуването на ранни пластове тук. 

„Имаме строителство от римски период, намираме римска керамика. От началото на разкопките през това лято сме открили над 40 монети, повечето от които са от IV век, а също и много масов материала от IV век. Излизат археологически сведения за последният късен басейн от времето на Второ българско царство. Открихме една подложка, върху която е бил развиван басейна.

Нашата цел обаче е да проучим най-ранните пластове, за да слезем до първичния строеж на банята. По него вече ще се правят възстановки, консервации и реставрация", информира научният ръководител на обекта.

„Желанието ни е да проучим шахта, която открихме източно от корпуса. Тя е от ранен период и е много интересна. Там са частично запазени водопроводи и ние ще се опитаме да я отворим през тази година. В нея имаше разнообразни материали, но едва след като я разкрия, мога да кажа, от какво време е със сигурност. При всички положения за мен тази шахта е свързана с ранната римска баня, а изграждането на цялата ранно византийска баня е било съобразявано с тази шахта", обясни още д-р Момчилов.

Разкопките в археологическия комплекс „Акве Калиде"се планират да продължат до края на юли.

Историческите източници сочат, че Акве Калиде - Термополис възниква около топлите бургаски минерални извори още в тракийско време, през І-во хилядолетие преди Христа. Тогава траките превръщат горещия извор в почитано светилище на Трите нимфи. Заради лековитите минерални извори своеобразният древен спа комплекс е просъществувал без прекъсване векове наред. Покрай постоянния интерес към лековитата вода, около банята е възникнал цял град. През късното средновековие той става известен като Терма или Термополис (от гръцки - топъл град).

През VI век древното селище вече е с разширени бани и изградени крепостни стени. През ХVІ век султан Сюлейман Великолепни оценява лечебните качества на водата и изгражда тук модерен за времето си хамам, който днес е превърнат в музей.


В категории: Новини , Античност , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки