Днес само един мелничен камък напомня за някогашните Големи български мелници


Днес само един мелничен камък напомня за някогашните Големи български мелници
Снимки: Фейсбук
17 Юли 2020, Петък


А в миналото те са били тай-големите на Балканския полуостров

Автор: Яна Славянска

Мелничен камък от „огнената мелница" на Хаджипетрови в Бургас намери място в двора на Етнографския музей в морския град. Дълго време той се въргалял край книжарница „Хеликон", настанена в сградата на бившите складове на Големите български мелници. Наблизо, на някогашния площад „Пазарний" (сега „Тройката")  е била мелницата на Иван Хаджипетров и Маринкиолу.



„Този елемент от първото и най-старо бургаско промишлено предприятие е истинска движима културна ценност" - споделя във фейсбук страницата си общинският съветник Георги Дракалиев, организирал акцията по спасяването на старината. 

Иван Хаджипетров създава Големите български мелници през 1872 г., а през 1884 г. те стават клон на картел със седалище в Париж. Първоначално ежедневният обем на производството им е 15 тона брашно, а с въвеждането на парни машини в производството, достига над 120 тона на денонощие.

В миналото Хаджипетровите мелници са най-големите на Балканския полуостров. Пласментът на произведените в тях брашна се осъществява в Цариград, Египет, Пирея, Егейските острови.



Предприятието просъществува над 120 години, макар и в ново време да е одържавено, а през 1999 г.. - приватизирано ипрепродаване няколко пъти. Обявява фалит през 2001 г. Машините му са предадени за скрап и днес за някогашното му величие ще напомня единствено мелничният камък в двора на бургаския музей.


В категории: Новини , История

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки