Дехидратацията през лятото повишава риска от здравословни проблеми


Дехидратацията през лятото повишава риска от здравословни проблеми
Снимката е илюстративна
09 Юли 2020, Четвъртък


Потенето извежда от тялото важни минерални соли. Вижте как да компенсираме загубата им

Автор: Десант

Когато се излагаме на слънце, се увеличава рискът от дехидратация, каменна болест и настъпване на промени в метаболизма на калция при производството на витамин D. Когато се грижим да бъдем хидратирани, рискът от образуване на камъни в бъбреците намалява с до 50%.

Освен това затоплянето на времето принуждава тялото да използва своите 2,6 милиона потни жлези, за да охлади и да регулира общата температура. Видимият процес на потене означава, че отделяните течности през порите налагат честото попълване на тази загуба.

Прозрачността и чистотата на водата ни заблуждава и често не можем дори да предположим колко голямо е количеството жизненоважни елементи, които се съдържат в нея. Освен че е най-добрият начин да утолим жаждата си, водата е и добър източник на минерали за човешкото тяло. Това е така, защото минералите и микроелементите, които се намират в нея, съществуват в своята йонизирана форма, а такива йони по-лесно се абсорбират от нашия стомашно-чревен тракт.

Балансираната диета обикновено осигурява всички основни минерали, но някои от тях, получени от водата, се усвояват по-добре от тези, набавени чрез храната. Тя съдържа и други компоненти, освен минералите, които се комбинират с тях и образуват съединения, а това често намалява бионаличността на минералите.

Естествените минерални води идват от подземни находища, които съдържат ценни минерали от природата, които са естествено пречистени от почвите и скалите. Те могат да бъдат източник на калций, магнезий, метасилициева киселина, флуор, сулфати, натрий и други, като по този начин качествено да допълнят необходимия дневен прием и то без да добавят излишни калории.

В топлите месеци на годината е обичайно да прекарваме повече време навън. Но приятните занимания на открито като спорт, градинарство, планински преходи, почивка на самотна плажна ивица или пазаруването на свежи плодове и зеленчуци могат да натоварят нашия организъм, постоянно изложен на слънчевите лъчи.

И тъй като през лятото тялото ни губи соли през потта в горещото време, ние можем лесно да му помогнем и да не допуснем прегряване, като се доверим на естествено срещащите се съединения в минералната вода. Поради специфичния си състав от минерали и органични съединения естествената минерална вода предлага доказани ползи за здравето:

- регулира телесната температура;
- подпомага бъбреците да функционират добре и съответно да премахват токсините от организма, а също и да се избегне образуването на камъни в тях;
- кожата остава здрава и еластична;
- по-лесно справяне с излишните килограми;
- не на последно място приемът на вода ще повиши настроението: а нима нямаме нужда от това всеки ден?

Изпотяването не е единственият начин, по който тялото ни казва, че е дехидратирано. Обърнете внимание на признаците на дехидратация и увеличете приема на вода, ако е необходимо, за да избегнете сериозни проблеми. Организмът сигнализира за недостатъчно вода, когато:

- често изпитваме умора;
- редовно ни се иска да си похапнем нещо в интервалите между основите хранения;
- страдаме от главоболие и мускулни крампи;
- урината има по-тъмен цвят или е малко количество;
- чувстваме замаяност;
- имаме запек.


В категории: Новини , Рецепти за здраве , Здравословно хранене

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки