В Созопол откриват бюст-паметник на проф. Божидар Димитров


В Созопол откриват бюст-паметник на проф. Божидар Димитров
29 Юни 2020, Понеделник


По време на събитието гражданите и гостите на града ще имат възможност да разгледат архивната фотоизложба за живота на изтъкнатия историк, специално подготвена от Националния исторически музей

Автор: Десант

На 1 юли, от 17,00 ч., в Созопол ще бъде открит бюст-паметник на проф. Божидар Димитров. Събитието се организира по повод  втората годишнина от кончината му и ще се проведе във фоайето на  Археологически музей - Созопол.

В самия музей пък ще бъде открита и гостуваща фотоизложба на Националния исторически музей под надслов „Той живя за България”, която беше представена миналата година в НИМ.

Бюст- паметникът, който ще бъде открит от кмета на Община Созопол г-н Тихомир Янакиев, е дарение от г-н Турхут Исмаил - личен приятел и съмишленик на Божидар Димитров.

Автор на бронзовата пластика е известният пловдивски скулптор Иван Тотев. 

Роденият в Созопол Божидар Димитров (3.12.1945 г.– 1.07.2019 г.) е известен български учен-историк, публицист и общественик.

Като дългогодишен директор на Националния исторически музей той поставя във фокуса на общественото внимание проблемите на културно-историческото наследство - фактор за съхраняване на националната идентичност и възраждане на патриотизма сред българския народ.

Животът си отдава на общонационална кауза, свързана с популяризирането на българската история и християнските ценности, но в своята същност остава неразривно свързан с родния си град. За своите заслуги към историята и съхраняването на традициите, през 2009 г. проф. Димитров е удостоен със званието почетен гражданин на Созопол.

В негова памет, с решение на Общински съвет, една от улиците в центъра на Старият град и Археологически музей - Созопол носят неговото име.

Община Созопол и „Музеен център” Созопол изказват своята изключителна благодарност на дарителите и отправят покана за събитието към жителите и гостите на града.


В категории: Новини , Културен Десант

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки