Графичните дизайнери в България не одобряват новото лого на Бургас


Графичните дизайнери в България не одобряват новото лого на Бургас
26 Юни 2020, Петък


Те са категорични, че то не съответства на общоприетите в бранша правила

Автор: Десант

Българската дизайн група (BDG.bg) - най-голямата и активна група за графични дизайнери в България, разпространи отворено писмо по повод избора на новото туристическо лого на Бургас. То е подписано от над 250 дизайнери и дизайнерски студия. Входирано е в Община Бургас на 18 юни, но вече повече от седмица оттам няма никакъв отговор. 

Целта на писмото е да се даде шанс на бургаската общинска администрация да коригира безумния си избор, тъй като предстои да се изсипят един куп грешни пари, ако процесът продължи напред - логото ще бъде репродуцирано на хиляди места, евентуално за милиони левове през следващите години. Защото по думите на дизайнерите, „това не е просто едно лого, а символ на начина, по който мислим и взимаме решения за всичко в държавата".

От най-голямата и най-активна общност от професионалисти в областта на графичния дизайн към днешна дата в България, изказват иначе поздравления за великолепната инициатива за създаването на
туристическо лого на град Бургас и адмирират страстта на организаторите да се създаде нещо полезно както за естетиката на морския град, така и за неговия бизнес.

Именно това е накарало много от утвърдените на международната и родна сцена дизайнери да
участват в това предизвикателно начинание – избора на модерен, интригуващ и технически издържан символ. Символ, който да служи достойно за представянето и популяризирането на туристическия потенциал на Бургас по света и у нас.

„Не може да скрием, че сме силно разочаровани от финалния избор. Избраното предложение не съответства на общоприетите в нашия бранш правила – визираме изграждане, типография, цветова
палитра, транслация в черно-бяло и други фундаментални параметри" - изтъкват обаче от Българската дизайн група.

Затова от организацията настояват за отговор на няколко важвни въпроса:

● Какви са били процесът и критериите на журиране? И по-конкретно - как е направен изборът на логото, спечелило конкурса?

● Да се публикува по-подробен анализ от журито на основните 10 претендента (отделни бележки за
всяко предложение и защо не отговаря на критериите)?

● Кога ще бъде достъпна изложбата с всички участвали предложения онлайн?

● Възможна ли е опцията конкурсът да се надгради с допитване до жителите на град Бургас?

● Подписани ли са декларации за „обвързаност”, които гарантират, че уважаемите членове на комисията няма да журират предложения на лица, близки с тях (роднини, приятели, възпитаници и пр.)?

„Осветляването на тези въпроси би убедило общността ни, гражданите и приятелите на Бургас, както и дизайнерската професионална гилдия на България, че конкурсът има за цел създаване на емблема, която да се ползва с гордост през следващите 50 години, а не е просто един рутинен административен
акт без добавена стойност" - подчертават от Българската дизайн група.

Подписалите посмото заявяват, че задавайки споменатите вече въпроси, целят да се подобри като цяло имиджът на конкурсите за визуална идентичност в България.

„Така ще възвърнем загубеното доверие и ще спомогнем за премахването на всяко съмнение за
лични мотиви при избор на победители в такъв тип проекти" - посочват дизайнерите.

Те са категорични, че развръзката по този въпрос ще покаже, че Община Бургас откровено уважава връзката си с българските творци, които искат да допринесат за бранда на града, взема прозрачни решения с цел качественото и устойчиво развитие на общността си и най-вече, дава добър пример на другите български общини.


В категории: Новини , Коментари

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
Патилана
29.06.2020 05:47:03
0
0
Логото е супер по хубаво не може да е и ще си остане
1
Kritka
27.06.2020 07:02:00
1
2
Естествено, че става въпрос пак за пари. Някой не е доволен, че не са удобрили неговия проект и сега се чуди как да предизвика ново гласуване. bd59
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки