Мореплавателите са на първа линия и в небивалата пандемия от Ковид-19


Мореплавателите са на първа линия и в небивалата пандемия от Ковид-19
23 Юни 2020, Вторник


На 25 юни тази година за десети път целият свят ще отбележи Международния ден на моряка

Автор: Капитан I ранг о.р. проф. Илия Пеев

На 25 юни тази година за десети път целият свят ще отбележи Международния ден на моряка, който ежегодно се провежда под егидата на Международната морска организация (IMO). Празникът популяризира престижността на морската професия, отдава почит на морячеството, запознава хората с приноса на търговското корабоплаване за осигуряване на техния живот, прави равносметка и чертае морското бъдеще на нашата цивилизация.

Но небивалата досега екстремална ситуация във връзка с пандемията от Ковид-19 доведе до нещо невиждано в цялата история на световното корабоплаване – стотици хиляди моряци не могат да се приберат по домовете си след многомесечни плавания в Световния океан.

В непознатата досега по мащаби глобална епидемична криза, обаче, с възхищение виждаме една съвършено нова и невиждана героика – трудовата героика на моряците и корабните екипажи, на семействата, които ги очакват на брега.

Още от началото на кризата смелите моряци продължиха и продължават да плават. С всичките рискове за екипажите корабните винтове се въртят и осигуряват живота на сушата със стоки от първа необходимост. Над 90% от всички стоки се превозват по море!

Повече от 500 000 моряци са постоянно сред морските талази, а пандемията затрудни редовната им смяна. Но въпреки социалното напрежение, половин милион моряшки семейства стоически и героически понесоха трудностите заедно със своите близки в Океана.

В условията на пандемията Ковид-19 държавите членки на IMO признаха мореплавателите като ключовите трудови хора на света и възприеха за девиз на моряшкия празник „Кампания ‘2020 – Моряците са ключови работници” (Campaign ‘2020 Seafarers are Key Workers).

Моряците са на първата линия на пандемията и играят водеща роля за поддържане на потока от жизненоважни стоки, като храна, лекарства, медицински консумативи и мн. др.

Кризата обаче доведе до редица усложнения в работата им, включително несигурност, затруднен достъп до пристанищата, трудности в снабдяването, смяната на екипажите и връщането в отечеството, което мотивира търсенето и осигуряването на „зелени коридори“ за връщане и заминаване на сменните екипажи на корабите.

В тази свръхтежка ситуация, моряците в Световния океан изпитват остра нужда от подкрепа от брега. Затова на 20 април Генералният секретар на IMO Китак Лим изпрати до всички корабни екипажи своето лично, пламенно и трогателно послание „Вие не сте сами“.

Лим се обърна и към държавите членки на IMO, ООН, корабоплавателните компании и пристанищата, да признаят моряците като ключови работници (Seafarers are Key Workers) в условията на пандемията от Ковид-19 и да им оказват всестранна подкрепа, за да не се чувстват самотни и в изолация.

Последваха стотици декларации, петиции, обръщения и практически мерки на морски институции и асоциации, пристанища и корабоплавателни компании в подкрепа на морячеството, вдъхващи духовна енергия на корабните екипажи.

Затова нека на 25 юни, когато светът ще отбележи Международния ден на моряка, да отравим от все сърце благодарност и признателност към мореплавателите и да се преклоним пред техния героичен и всеотдаен труд за благото на човечеството и просперитета на човешката цивилизация. 


В категории: Новини , Коментари

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки