Къде можем да разберем как се лекуват... самодивски болести


Къде можем да разберем как се лекуват... самодивски болести
Снимка: ЕМО „Етър“
22 Юни 2020, Понеделник


Покрай Еньовден тайните на обредното баене ще разкрият в музея на открито „Етър"

Автор: Десант

В рамките на програмата си за отбелязването на Еньовден, на 27 и 28 юни от 11:00—16:00 ч. в Етнографския музей на открито „Етър" край Габрово посетителите ще бъдат запознавани с практиките за изцеление на самодивски болести.

Когато човек започне да вехне, да чезне без видима причина, когато залинее и започне да има страхове, хората в старо време казват, че го е застигнала самодивска болест. Във фолклора тези болести се наричат още незнайни или неверни и се хващат по неведоми пътища, поясняват от „Етър"-а.

За знайните болести лек се търси при врачове - билкари и чакръкчии, за самодивските болести се прибягва до помощта на баячки, церящи с обредно баене.

В народното съзнание рязко се разграничават представите за „баячка“ и „магьосница“— първите лекуват хора и добитък, вторите се занимават с „черна магия“, която причинява смърт, раздяла, безплодие за хора и животни, отнемане на късмет. Повечето баячки са вярващи християнки, въпреки че църквата ги осъжда, а баенето се смята за езическа практика.

В действителност баенето е част от традиционните магически лечебни практики. Произлиза от думата „баилка“, която е словесна формула с твърдо установен и устойчив текст. Баилките се произнасят тихо и целят прогонване или умилостивяване на болестта.

Самото баене, както и съпътстващите го магически действия (изливане на восък или олово, гасене на въглени, сечене на вода и др.), водят до цялостно оздравяване на страдащия. Те премахват физическата болест и имат способността да въздействат на човешкия дух. Затова се смята, че баячката лекува не само тялото, но и душата на болния.


В категории: Обичаи

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки