„Вяра и общество” бе атакувано в гръб


„Вяра и общество” бе атакувано в гръб
22 Юни 2020, Понеделник


Свалянето на предаването от ефир разчиства пътя на пошлоста и примитивизма като културен модел

Автор: Иван Николов

Когато по повод 100-годишнината от Първата световна и Балканските войни, сръбските учени, политически, държавни, културни, училищни и църковни власти в един хор подеха заглушаваща антибългарска кампания, основаваща се на исторически митове и фалшификации за „зверствата на Българската армия в Южна Сърбия”, „Топлишкото въстание”, „Паметната костница в Сурдулица” и канонизирането на „Сурдулишките мъченици”, КИЦ „Босилеград” влезе в остра схватка с тях.

Ние не можехме да останем безучастни срещу омразата която учените, политиците, държавниците и Сръбската православна църква сипеха срещу България на специални „научни конференции”, просветните власти организираха национални наградни конкурси за учениците в училищата за литературни и ликовни творби на тема „българските зверства” по време на ПСВ, а висшия клир на Сръбската православна църква правеше молебени и „канонизираше 30 000 Сурдулишки мъченици”, уж избити от Българската армия. 

При възмутителното мълчание на българските учени, официалните държавни власти и Светия синод на БПЦ, водещият на предаването "Вяра и общество" Горан Благоев беше един от малцината, който се солидаризира с нас и ни даде възможност да запознаем българската общественост с антибългарската пропаганда в Сърбия и болките и страданията на българите в Западните покрайнини.

Впрочем, темата за българите в Западните покрайнини като червена нишка се промъкваше в много предавания на „Вяра и общество” по БНТ. Компетентни събеседници критично обсъждаха проблемите на загниващата духовност и морал сред българите.

Винаги, когато в предаването станеше дума за правото на българите в Западните покрайнини на богослужение на български език, присвояването и сърбизирането на български църкви, манастири, църковни реликви и бездействието на българските държавни и църковни власти по нашия въпрос – дочувахме тихо ръмжене срещу Горан Благоев, че едва ли не, щял да скара двете сестрински църкви – българската и сръбската!?

Ето защо не ни изненадват опитите предаването „Вяра и общество” на Горан Благоев да бъде свалено от програмата на БНТ. Изненадва ни начина, по който се прави – задкулисно и тихомълком.

Нека шефовете на националната телевизия да имат доблеста да го направят публично, факти срещу факти, дума срещу дума – зрителите на БНТ нека да решат, защото те са данъкоплатците и никой няма право да решава вместо тях.

Кризата в българското общество е резултат и от всеобщата криза на духовността, вярата и морала. „Вяра и общество” на Горан Благоев е едно от редките предавания, в което авторитетни и компетентни хора обсъждат точно тези теми. Неговото премахване, освен всичко останало, разчиства пътя на пошлоста и примитивизма като културен модел, който прониква във всички  сфери на обществото и го лишава от защитните демократични механизми.

В тия трудни моменти искаме да благодарим и да отдадем признание на Горан Благоев затова, че през изтеклите 3 десетилетия като журналист и интелектуалец беше не просто съпричастен, а наш смел съратник за каузата на българите в Западните покрайнини. Нещо, с което малцина негови противници могат да се похвалят.

Впрочем, не е за първи път известни борци за каузата на българите в Западните покрайнини да ги атакуват в гръб – от българска страна. Това, по-просто и точно се нарича - предателство на националните интереси.


В категории: Новини , Коментари

5
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
5
Magda
04.01.2021 22:34:05
0
0
Тези "премълчани истини" за Св.Серафим Соболев още повече го издигат в очите на православния мирянин. Така че, Горан и соросоидите зад него си изиграват автогол.
4
Гост
24.06.2020 12:08:57
4
1
" Хулят се и светци, нещо което не се е случвало дори по време на комунизма"


Ако могат Кошлуков и противниците на Горан Благоев да пояснят ПО- ТОЧНО КОИ светци са били " хулени" в предаването " Вяра и общество". И какво предлагат в замяна на българските читатели и зрители?

Ако трябва да бъдем честни, в предаването си Горан Благоев е " хулил" предимно светци от РУСКИ произход ,които по някакъв начин са леко " натрапени " като култ в България. Това са предимно руските светци - Александър Невски, Серафим Соболев, който странно защо го наричат миряните го наричат владика ( с голяма буква буква В) като при положение, че той е архиепископ на някакъв си руски град или село. Също така и Лука Кримски, който така или иначе защо го почитат и в България, макар че той няма нищо общо с нас, българите.
Между другото, Горан Благоев не е бил против почитането на Серафим Соболев като светец, а е искал да каже други премълчани факти, свързани с живота на руския архиепископ в България. Ако казването на факти по отношение на определени светци с руски произход е " хулене ", то какво повече да се каже за такова мнение?

Горан Благоев НЕ е хулил други светци, а е изказвал с факти и документи мнения за тези " хулени" руски светци. Противниците на Горан Благоев са предимно фанатици, тачещи повече РПЦ и руските светци, отколкото БПЦ и българските светци. Тези, които искат оставката на водещия на предаването " Вяра и Общество" са следните :

1
Създателите на православния проруски и антибългарски сайт " Бъди верен "(www.budiveren.com) - поп Божидар Главев и попадия Десислава Главева, които не трябва да бъдат наричани презвитер и презвитера или поп и попадия, а по- скоро миряните да се обръщат към тях с " батюшка " и " матушка ".

В този сайт има обиди и хули към Васил Левски, българските опълченци, даже и обиди към някои български ( забележете!) светии - свети Паисий Хилендарски и свети Софроний Врачански. В сайта " Бъди верен" се проповядва българомразие и нихилизъм, а също така има обиди и към самия български народ.


2
Анонимните създатели на фейсбук страницата, искаща оставката на самия Горан Благоев - https://www.facebook.com/goranexit/

3
Анонимните създатели на петицията, искаща отстраняването на водещия от предаването му и въобще от БНТ - https://www.peticiq.com/273666 ( явно края на този линк завършва с три шестици!)

4
Йеросхимонах Димитрий Зографски, Василиана Мерхеб

5
Хора, които работят към Светия Синод на БПЦ

6
Миряни , които имат прекалени русофилски чувства, мнения и настроение

Това са хората, искащи оставката на Горан Благоев. Не се отрича това, че той е канил в предаването си хора, които имат неправославно мислене. Но не може с лекомислие да отхвърлят и някои смислени трудове на Горан Благоев. Той е направил някои добри филма - " Майката Църква", " Моето служение " ( в чест на Патриарх Максим), " „Светителят " ( в чест на свети Киприан Българин).

В предаването си той е повдигал въпроси, неудобни и неприятни за въпросните негови противници, въпроси, свързани и с не така лесната страна на духовния живот в България. Повдигал е и теми, свързани с българо- руските църковни отношения.
3
Гост
22.06.2020 18:58:09
4
0
В Българската национална телевизия има нужда от богословско, светоотеческо предаване на догматическите и каноническите съкровища на вярата

Каноните на Светата Православна Вяра се предават в Църквата, а не по телевизията. Но под " предаване на каноните" имаш не предвид самите тях, а безродието на българските прекалени русофили, които след мозъчна промивка с фанатична руска духовна и старческа литература, признават само руското православие, което е най- доброто православие за цялата земя. За Фанатизираните руски и български Русопитеци Русия е бледо копие на Царството Божие на земята, а за българските такива няма Васил Левски, щото и скапаният сайт Бъди верен го оплюва; няма България, няма национални интереси, няма мисъл за благоденствие на БПЦ , която преспокойно може да съществува и без да има в нея руски боклуци, които се опитват по някакъв начин да я обезбългарят.
2
Марин Савов
22.06.2020 16:24:10
2
5
Напротив. Всичко си дойде на мястото. От верова гледна точка.
Да направи исторически блог в интернет. В Българската национална телевизия има нужда от богословско, светоотеческо предаване на догматическите и каноническите съкровища на вярата!
1
Гост
22.06.2020 14:30:03
3
0
Искам и аз да кажа моето скромно мнение по този въпрос.

По Пловдивска Православна Телевизия ( ППТВ - известна и като телевизията на митрополит Николай) излъчват понякога филма "Майката Църква ", посветен на Българската Желязна Църква , наречена в чест на свети Първомъченик и Архидякон Стефан в Цариград, чийто автор е самия Горан Благоев. Ето го и линка за него : https://www.youtube.com/watch?v=pXwdbpqAb78

Този филм е много хубав и препоръчвам да се гледа, за което изказвам и благодарност на самия автор.

Доколкото до самия Горан Благоев, той в предаването " Вяра и Общество" е повдигал и не много приятни въпроси и теми, свързани с БПЦ и църковния живот. Че Горан Благоев е правил грешки, правил е, но това не означава, че проблемите в църковния живот не съществуват или са пометени под килима.

Иска ми се да получа отговори от превъзбудения прекален русофил Иван Симеонов, който обвинявал Благоев, че е " натрапил гнусна идеология на ЦЯЛА България ПРОТИВ ( забележете!) ЦАРСКА и СЪВЕТСКА Русия" Моите въпроси към Иван Симеонов са следните :

1 - Иван Симеонов и повечето като него православни християни , които са русофили, какви се чувстват по народност и коя е тяхната земна Родина? Матушка Русия ли е тяхната земна родина или България, в която са се родили от родители българи и са били закърмени както със Светата Православна Вяра, така и с българщината?

2 - Къде е бил той ( т.е Иван Симеонов) и каква е била неговата реакция, когато непоканения руски патриарх е махал назидателно с пръст ( в преносен и буквален смисъл) и говорил с надменен и респектиращ тон към Българския Президент Р.Радев и към Българския Патриарх? Този въпрос повдига Горан Благоев в предаването си, Благоев е направил това, което даже и създателите на проруския православен сайт " Бъди Верен" ( в който има обиди и хули към йеродякой Игнатий - Васил Левски ,както и против свети Паисий Хилендарски и свети Софроний Врачански и въобще към българщината) не са могли и не са и помислили да направят.

3 - Знаел ли е , г- н Иван Симеонов, че в БПЦ и Българското Православие са се прокарвали руски мисли и настроения - българските православни християни да почитат повече руските светци и отколкото българските светци и който и да е било друг светец? Какво мисли Иван Симеонов, като при положение, че българските светии се пренебрегват, а същевременно в това в българските църкви се издигат стенописи и икони на руски светци - за справка Лука Кримски, който така или иначе какво общо има с България? И защо трябва да се прави копка и да се издига храм в софийския квартал Надежда за канонизирания за светец Серафим Соболев?

Нямам нищо против Серафим Соболев , Лука Кримски и други руски светии да бъдат почитани като светии, но нека те да бъдат почитани в Русия , Украйна, Беларус, а не тук, в България! Ние, българите не сме руснаци, нито пък втори техни бледи телесни и духовни копия! Много им се иска на някои да се погърчим, потурчим, порусначим, поамериканчим или пък да станем фенове на запада!


Уви, за съжаление, има много православни християни българи, които разсъждават като Иван Симеонов - захласнати я по Запада, по Гърция ( макар че някои гръкофили у нас искат да я нарекат Византия) или по Русия и по точно по Матушка Киевская Русь, но не обичат България, своята земна Родина, които с такова презрение я отхвърлят.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки