Нова книга представя в Бургас тайните на нос Емине


Нова книга представя в Бургас тайните на нос Емине
22 Юни 2020, Понеделник


Авторът проф. д-р Иван Христов е в основата на подводните археологически проучвания в акваторията на Созопол, залива Вромос, остров Св. Тома и др.

Автор: Десант

Новата книга "Тайните на нос Eмине" с автор проф. д-р Иван Христов, ще бъде представена в Бургас на 25 юни (четвъртък), от 17.30 часа, в зала „Георги Баев“ в Културен център "Морско казино". Изданието ще бъде показано за пръв път пред широка публика в морския град. В него са публикувани част от резултатите от археологически проучвания в землището на село Емона, Община Несебър в периода 2017 - 2019 г. и е направен анализ на запазените писмени сведения за историята на населеното място.



Предложено е подробно описание на резултатите от изследванията на късноантичната и средновековна крепост, която някога се е издигала на черноморския нос Емине. Представен е и преглед на запазените извори за древната история на района.

Акцент е поставен върху описание на всички локализирани археологически паметници в землището на село Емона и контактната зона с други населени места в близост до черноморския бряг.

С това изследване авторът е направил опит да запълни така нареченото ”бяло петно” в археологическата карта на част от Западния Понт - зоната между гр. Свети Влас на изток- североизток до нос Кочан – Крепост Херкуленте и от черноморския бряг на север до трасето на пътя през Поморийския проход (Емeнски проход).

Под термина „бяло петно” авторът има предвид територия, останала слабо и несистематично, изследвана от археолози и историци.

Липсата на систематичност в проучванията проличава в периодите на дълго игнориране на територията от изследователите, предвид наличието на действаща военна зона в землището на с. Емона, сравнително трудния терен за обхождания и невъзможността де се провеждат археологически разкопки на нос Емине до пролетта на 2019 г.

В изданието са анализирани механизмите и причините за загуба на площ в района на нос Емине в резултат от процеси на гравитационни деформации.

Анализът е извършен от д-р Стефан Велев –научен секретар на Българския антарктически институт. Обобщената информация се вписва в стратегията за интердисциплинарен подход при разкриването на множеството загадки, които района на с. Емона предлага на проучвателите от различни специалности.

В изследванията на зоната около Емона и нос Емине участва и директорът на Регионален исторически музей - Бургас д-р Милен Николов.


    
Проф. д-р Иван Христов Христов е български историк и археолог. Заместник Директор на Национален исторически музей от 2007 г. насам. Автор на множество научни публикации, свързани с проучването и опазването на Световното културно наследство.

През 2011 г., след дълго прекъсване, проф. д-р Христов възстановява подводните археологически проучвания в акваторията на Созопол, залива Вромос, остров Св. Тома и др. Той участва в изграждането на експозицията на музея „Св. Никола“ в гр. Черноморец и изграждането на постоянната експозиция на Исторически музей – гр. Приморско. Участник е в работна група по организиране на международна изложба с тракийски експонати в музея Лувър, Франция. Работи по промените в Закона за културното наследство.
    
През годините проф. Христов участва в популяризирането на българското културно наследство като сценарист на научно-популярни филми. Той е ръководител на множество археологическите проучвания, сред които светилищата Белинташ в Родопите, Одриската царска резиденция на връх Кози грамади в Средна гора, Четиньова могила до Старосел, Хисарско, крепостите Акра и Хрисосотира до Черноморец, подводния обект в залива Вромос, подводни проучвания в акваторията на Созопол и о-в Св. Тома, крепостта на полуостров Атия, светилището на Зевс и Хера на връх Кози грамади, светилището на тракийския конник до с. Лешница, Ловешко, Лъвската глава до Приморско, елинистическата крепост в местността Фармакида и други.


В категории: Новини , История , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки