Лекари спасиха в Бургас родилка с тежка тромбофилия


Лекари спасиха в Бургас родилка с тежка тромбофилия
Доц. д-р Георги Хубчев
22 Юни 2020, Понеделник


Клиники в няколко големи града преди това са отказали да се ангажират с пациентката

Автор: Десант

Бременна жена, страдаща от тежка тромбофилия роди безпроблемно в УМБАЛ „Дева Мария“ след като ѝ бе отказана помощ в клиники в няколко големи града, включително София. За 37-годишната М. И. от Русе първата бременност се превръща от най-прекрасния в най-тежкия период.

Пациентката страда от тежка тромбофилия, което повишава риска от образуване на тромби в кръвта от 80 до 100 пъти. Именно тромбофилията е причината няколко болници да откажат да се ангажират с раждането, поради риск от усложнения както по време, така и след родовия процес.

В родния си град Русе М.И. се среща с бившия началник на АГ- комплекса - акушер-гинеколога доц. д-р Георги Хубчев, който в момента оглавява отделението по акушерство и гинекология на университетска болница „Дева Мария“ в Бургас.

Доц. д-р Хубчев се ангажира със случая, въпреки множеството възможни негативни развръзки. Той сформира мултидисциплинарен екип от съдови хирурзи, кардиолози, гинеколози и уролози от УМБАЛ „Дева Мария“ и заедно успяват да доведат бременността до щастлив финал.

„Пациентката дойде в Бургас в 33 г.с. , тъй като в няколко града бе получила отказ за родоразрешение, поради риск от усложнение. В нейния случай усложнения биха могли да бъдат тромбемболия или обилно изкървяване, всяко от които застрашаващо живота на бебето, тъй като тромбофилията се унаследяват от плода.

Рискови бяха и оформените големи варици по предна коремна стена, а в последствие се оказа, че предната стена на матката също е с разширени вени. Пациентката престоя 2 седмици и половина, за да може плодът да узрее, през което време бяха извършени пълни изследвания и консултация със съдов хирург и кардиолог. Заради значителната венозна стаза се извърши секцио с готовност за всички усложнения- кръвотечение и тромбемболия.

Следоперативният период протече под стриктно наблюдение с ранно започване на хепаринови препарати. В него се откри и вроден бъбречен проблем, който своевременно бе консултиран с уролози. Бяха пуснати панели на майката и на бебето, за да се установи дали тромбофилията е хомо или хетерозиготна и в каква степен плодът е унаследил проблема.

Резултатите са, че майката е с тежка форма на тромбофилия, но за щастие бебето не е унаследило заболяването„ разказва доц. д-р Георги Хубчев.

„Знам, че моят случай бе предизвикателство и съм благодарна на целия екип. Бяха уникални„ не пести благодарности М.И.

Младата майка разказва, че бременността ѝ е била изключително тежка от емоционално естество.

„Лекарите, които бях избрала да следят бременността ми в родния ми град, не ме оставиха да се зарадвам в нито един момент. Първо трябваше да стигнем до 10 г.с., после трябваше да стигнем до 13 г.с., след това почнаха да ме плашат как ще направя белодробна емболия, в напреднала бременност чух истории за загубени плодове на майки с подобен на моя проблем, в последните седмици чух как ще умра на операционната маса„ връща се в изминалите месеци тя.

„Малко преди да ме приспят в операционната, спрях анестезиолога д-р Якимов, защото много държах да кажа на целия екип, че им вярвам с цялото си сърце и се оставям в ръцете им. Много исках да знаят, че каквото и да стане, аз знам, че са направили най-доброто. И тогава д-р Якимов ми каза, че ми обещава, че и аз, и бебето ще сме добре. Не знам как да му се отблагодаря за всичко- и за професионаизма, и за отношението. Целият екип направи максималното, за да бъда спокойна. И накрая се оказа, че дори са направили снимки на изплакването на бебчето, което за мен е невероятен жест“, разказва младата майка.

“В случая водеща бе патологията на майката, поради което раждането бе високорисково. Детето се роди недоносено първа степен с тегло 2320 гр., с клинични и рентгенови данни за хиалинно-мембранна болест. Проведохме комплексно лечение с инсуфлиране на сърфактант и апаратна  вентилация. Проведохме разширени изследвания на детето, за да се изключи вродена тромбофилия, проследихме го в динамика. Проведеното лечение бе с добър ефект- на третото денонощие свалихме детето от респиратор, последва кислородотерапия, показа добър тегловен прираст и добри жизнени показатели. Изписахме го на 17 ден след раждането без патологични отклонения, с добър неврологичен статус“ сподели началникът на отделението по неонатология- д-р Мария Търнева.

Майката и бебето са изписани в отлично здраве и вече се възстановяват удома.


В категории: Новини , Медицина

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки