Божеството, което ни убива


Божеството, което ни убива
Снимката е илюстративна
08 Юни 2020, Понеделник


А иначе автомобилът е едно голямо удобство, променило света

Автор: Огнян Стамболиев

Наскоро по БНТ беше излъчен филмът „Великолепните Амберсънови” по романа на  Брут Таркгингтън - драматична американска семейна сага от края на XIX и началото на ХХ век, времето когато се ражда и това чудо автомобилът.

Всъщност, рождената му дата е 26 януари 1886 г., а родното му място е Майнхайм, Германия. Тогава се появява легендарният Мерцедес Бенц. В романа и филма (всъщност, римейк на прочутата лента от 1942 г. на режисьора Орсън Уелс) виждаме как това невероятно изобретение променя рязко живота на едно спокойно патриархално общество.

И наистина, автомобилът – в превод „самодвижещ се”, твърде скоро се превръща в най-близък другар (макар и не жив, а механичен) на човека, като решително измества коня и кучето. Едно голямо удобство, променило света. А за някои, пристрастени към него, той е просто божество! 

Но дали автомобилът, това необходимо зло, или както простичко го назоваваме „колата”, е само наш верен и послушен другар?!

Статистиката на СветовнаТА здравна организация (СЗО) е направо стряскаща: 3500 души загиват всеки ден в пътни инциденти по света, което прави 1,25 милиона фатални инциденти на година, а 500 от тях са деца. България заема челната позиция в черната статистика с 96 загинали на всеки 1 милион души население. 

В страната ни,  която е на второ място по катастрофи в Европа, само през 2017 г. са регистрирани 6888 тежки пътнотранспортни произшествия, при които са загинали 682 и са ранени 8680. Трагичната статистика засяга всички участници в движението. От загиналите през 2017 г. близо 50% са шофьори, пътници са 27% и пешеходци са 23%.  И най-страшното: много от жертвите са деца!

Изключително тревожно е, че в 95% от тежките пътни инциденти основна причина са нарушения на шофьори. Най-често това са несъобразена скорост, навлизане в насрещно движение, внезапна промяна на посоката и отнемане на предимство.

И още:  годишно повече от 50 000  европейци загиват по пътищата на Стария континент. Това прави „само” по 400 на ден!

И тук възниква въпросът: заслужава ли това „божество” или „другар” толкова жертви? Та те са повече на брой, отколкото са били през войните - статистиката от 1945 г. насам го доказва.

В същото време броят на автомобилите расте главоломно. Ето, в 60-милионната Франция  те са вече над 30 милиона. Значи – повече от един на двама души. Звучи невероятно, нали?! Но се оказва, че и в нашата София са страшно много. 1000 софиянци разполагат с 700  автомобила, което означава, че в града има 1 милион коли. Тези данни ни нареждат на челните места в Европа по брой автомобили на глава от населението. 

Наистина този растеж е  неконтролируем, чудовищен! Представете си, ако същото съотношение 1 към 2, тоест, един автомобил на двама граждани на страни като Китай (с население от 1 300 000 000), Индия (1 100 000 000) и други големи след тях: Бразилия, Индонезия, Нигерия стигнат до този брой, какво би се получило?!

Ситуацията става все по-тревожна. 

В редица български градове започнаха да се изграждат велоалеи, макар и не навсякъде направени добре. Но за разлика от Амстердам или Копенхаген, където велосипедният транспорт стига до 40-45 процента, у нас неговият дял е едва 1 процент. 

В същото време, мерките за нарушителите в повечето страни в ЕС са наистина строги, но у нас все още не са достатъчно ефективни. Затова се случват подобни ужасни инциденти, като този с журналиста Милен Цветков. Шофьори без книжки или със забрани и ред нарушения, употребили алкохол или наркотици, малолетни водачи, неразумни „джигити” – всичко това го виждаме всеки ден, виждаме и плодовете му. Често пъти фатални, ужасяващи!

Много от младите водачи нарушават правилата, карат с превишена скорост. Седнали пред волана, те се държат като герои от холивудски екшъни, които препускат по улици и магистрали. Не са редки и лудите „гонки” със свръх мощни мотори през гъсто населени квартали из градовете.

Бъдещето казват било на еко автомобилите, на електродвигателите без бензин. Защото планетата е вече страшно замърсена. Но обществото ни  все още не се е справило с алчността на петролните магнати и дали скоро нещата ще се променят зависи и от самите нас.


В категории: Новини , Коментари

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки