Световната здравна организация предупреждава за втора вълна на коронавируса


Световната здравна организация предупреждава за втора вълна на коронавируса
04 Юни 2020, Четвъртък


На 3 юни Италия отвори границите си и вече очаква първите туристи от Европа, като задължителната карантина за всички пристигащи беше отменена

Автор: Десант

Европа продължава да смекчава мерките за борба с коронавируса, но експертите предупреждават за риска от завръщането на епидемията, предава Euronews.

Италианският президент Серджо Матарела замина днес за град Кодоньо, Северна Италия. През февруари този град се превърна в един от епицентрите на огнището на коронавируса в страната, припомня Агенция "Фокус".

На 3 юни Италия отвори границите си и вече очаква първите туристи от Европа, като задължителната карантина за всички пристигащи беше отменена. За да възстанови пострадалата си икономика, страната беше принудена да поема рискове и да смекчи ограниченията почти две седмици преди графика, препоръчан от Европейската комисия.

Представителят на Световната здравна организация (СЗО) Маргарет Харис заяви: "В Западна Европа се наблюдава намаляване на броя на новите случаи на болестта - спадът не е рязък, но е стабилен. Все още говорим за доста голям брой, но всеки ден има по-малко болни хора".

В същото време експертите предупреждават, че рязкото премахване на карантината представлява риск от нова вълна на коронавируса. „Стъпка напред, две назад“, както някои експерти описаха опита на Германия.

Германия беше една от първите страни в Европа, която позволи на своите граждани да посещават барове и заведения и вече обяви предстоящото отваряне на националните граници.

В същото време училищата отново биват затваряни в Гьотинген в южната част на Долна Саксония. Това се случва след като, след няколко семейни тържества, 35 души са били диагностицирани с коронавирус, повече от една трета от намиращите се под карантина 160 деца и юноши.

Обединеното кралство регистрира спад на броя на починалите през последната седмица. Все още броят им е значителен: става дума за 2 872 жертви. Но правителството също твърди, че смекчава ограниченията, като същевременно уточнява, че хората не трябва да забравят за маските и препоръките на Министерството на здравеопазването.

Министърът на здравеопазването на Обединеното кралство Мат Ханкок заяви: „Основният рисков фактор е възрастта. Рискът от заболяване е по-висок сред жителите на градовете, сред чернокожите и етническите малцинства. Все още имаме много работа, за да разберем защо и как са свързани различните рискови фактори“.

Междувременно от министерството съветват хората да мият често ръцете си и да стоят на метър и половина разстояние от останалите. Британските депутати вече заседават и показват на своите сънародници своя пример, като спазват социалната дистанция в Уестминстърския дворец.


В категории: Новини , Международна политика , Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки