От славния 23 пехотен Шипченски полк някога секли монети


От славния 23 пехотен Шипченски полк някога секли монети
Първата постройка на завод "Арсенал" при преместването му от София в Казанлък през 1924 г. Снимки: zakazanlak.bg
27 Май 2020, Сряда


След 1947 г. били събрани в чували и предадени в „Арсенал“ за претопяване, като тези от алпака отишли за направа на вилици и лъжици за заводския стол

Автор: Юлия Младенова

Една много любопитна и малко известна подробност е, че в Казанлък са били сечени монети между 20-те и 40-те години на миналия век. За този исторически факт разказва Антони Цанков, дългогодишен колекционер от града на розите. Своето изследване той публикува в юбилейния сборник „Казанлък в миналото и днес“ на Исторически музей „Искра“ през 2001 г.

Историята на „казанлъшките пари“ е свързана с 23 пехотен Шипченски полк и Държавната военна фабрика в града.

За героичното минало на „лудия полк“ е изписано много, но за икономическата и стопанската му дейност се знае малко. Към полка са били създадени лични стопанства, а в мирно време – лавки и магазини с търговска цел за войници и офицери. През кризисния военен период в държавата не достигали парични средства за изплащане редовно на заплатите на офицерския и редовия състав.

Тогава командването на полка решило да отсече пари за вътрешна употреба, по подобие на Австрия и Германия. Появили се монети-жетони на 23 пехотен Шипченски полк.

Известни са такива с номинали 5, 10 и 20 лева, изпълнени в бронз. Инициативата да се секат пари-жетони била продължена от медникарската кооперация „Розова долина“ – Казанлък, в началото на 20-те години на миналия век. Те били от мед.



Но най-голям разцвет сеченето на такива монети получило при създаването на потребителска кооперация „Държавна военна фабрика" - Казанлък, през 1934 г.

По информация от Антони Пенков, са били отсечени монети с различни номинална стойност, геометрична форма и метал. От едната страна бил изписан номиналът на монетата, а от другата страна – ДВФ.

Кръглите били със стойности 1, 2, 5 лева – медни, а с по-високата стойност били изсечени от сплав алпака. Монетите с номинал 10, 20, 50 лева били триъгълни, квардратни и правоъгълни, а тези от 100 лева – шестоъгълни. Тиражът бил 500 хиляди броя.



В кооперацията членували работници и служители от Държавна военна фабрика – Казанлък, и офицери от 23 Шипченски полк. 50% от заплатата се получавала в монети-жетони.

Кооперацията работела с три магазина – хранителен, текстилен и за промишлени стоки. Цените били с 20% по-ниски от пазарните, като се предоставяла възможност и за дългосрочно изплащане. Кооператорите получавали годишни дивиденти от печалбата.

Кооперацията преустановила дейността си през 1947 г. и се сляла с „Наркооп“ – Казанлък. Монетите били събрани в чували в склада на „Наркооп“, който се намирал зад Пощата. Известно време били съхранявани от новообразуваната кооперация, след което били върнати в „Арсенал“ за претопяване, като тези от алпака отишли за направа на вилици и лъжици за заводския стол. 

Източник: zakazanlak.bg


В категории: История , Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки