Мисия край софийската гара: Приятелки на младото момиче


Мисия край софийската гара: Приятелки на младото момиче
21 Май 2020, Четвъртък


Преди 80 години в България съществувал клон на международна организация за помпомагане на девици в нужда

Автор: Диана Славчева

През 30-те години на миналия век съществувала международна организация, наречена „Приятелки на младото момиче". Такова дружество се появява и у нас през 1939 г. Ръководейки се от принципа „Предпазването е по-добро от спасяването", мисията на „приятелките" била да са „в помощ и закрила на всяка девица".

В пресата от онова време намираме сведения, че към Софийската гара преди 80 години е била уредена редовна служба, при която млада госпожица, завършила Висшата социална школа (учебно заведение към Българския женски съюз, което подготвяло социални работнички, съществувало до 1944 г., б.а.), посрещала влаковете, преглеждала чакалните и където видела самотно младо момиче, непознаващо София, му се притичвала на помощ. 


Свидетелство за завършване на Висшата социална школа

Девойчетата, дошли да работят в столицата като домашни прислужнички, били отправяни към бюрото за наемане на работа. Слепите девици били придружавани до домовете им. Ученичките били съпровождани до техните близки или роднини. Болните и бременните жени пък били насочвани към съответните лечебни или родилни заведения...

„Приятелките на младото момиче се стремят да бъдат и настойници на ученичките, дошли из околностите на София и от провинцията, пръснати из разните училища в столицата, живеещи сами. В лицето на тази „приятелка" ученичката ще намери човек, с когото би могла всичко да сподели: тя ще знае, че има поне едно познато семейство в София, че не е сама" - изтъква дописка в бр. 377 на в. „Искра" от май 1940 г. 

От алманаха „България 20 век" пък научаваме, че край столицата имало и Дом на младото момиче. В него били настанявани... начинаещите проститутки. 

Иначе офисът на „приятелките" бил в дома на Българския женски съюз на ул. „Раковска" 157, намиращ се в непосредствена близост с пл. „Славейков". 


Снимка: Google Street view


В категории: Новини , История , Нова история

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки