Бенковски – от безименния Гавраил до безсмъртието


Бенковски – от безименния Гавраил до безсмъртието
Портрет на Бенковски, художник Димитър Гюдженов
12 Май 2020, Вторник


Навършват се 144 години от гибелта на предводителя на Хвърковатата чета

Автор: Димитър Тренчев

Приживе съвременниците му се мръщят. И свършилите, и недосвършилите някаква наука в Русия и по Европата, кога със скрито снизхождение, кога с открито презрение, го имат, ако не за хептен безкнижен, то барем за бос откъм буквите. И затова напират да му се надхвалват кой, къде, кога и какво е чел от чужбинските класици на матерните им езици…

Но същевременно свидетелстват, ни в клин, ни в ръкав, че наравно с българското четмо и писмо си служи и с руското, турското и гръчкото! Че и на французки, ингилизки, талянски и шпаньолски хортувал и пишел!? Ами като е била такава работата, кой може да се закълне, че не е чел и класиците им?!

Тежките търговци с диреклиите дюкяни, с джамлиите домове, с пълните пояси и с фесовете като фунии го имат за батакчия в алъш-вериша. Но същите тези люде, вече като свободни български буржоа брейкат и айкат, когато през 1883 г. гръмва новината за четирите високономинални поименни акции на Гавраил Груев Хлътев в компанията на Суецкия канал…

Хрисимите християни, прилежните пасоми, що блажат само с безбожните лихви от беднотията, що палят свещи като стълбове, току го плюят как не почита Бога, как попържа, че и сегиз тогиз побийва някои и друг поразгащил се поп. А той?

Той заклева съратниците си със Светия кръст и Евангелието след като клетвено първи ги е целунал! И още!? Поставя начело на парада във въстаническата столица Панагюрище плеяда попове от цялото пополие, воглаве с попската щерка Райна Попгеоргиева. И още!? Побратимява се с бунтовния поп Грую Тренчев от село Баня! И още!? Хвърковатата му чета я предвожда поп Неделю Гърков от село Мирково, който носи Христовия кръст от храма в село Поибрене.

Кога под сурдинка, кога очи в очи навикналите на фини обноски току го дъвчат, че е деспотин и защо? Че не влачи витиевато „Ваша милост, дали някога ще благоволи да се присъедини към нашето народополезно начинание?“ А безпардонно бръсне: „Ти, сине майчин, докато ще се делиш като митилява овца?“.

Корят го, че иззема от Волов гласуваното му още в Гюргево главатарство на революционен апостол, но си гледат в краката, когато Волов заявява на всеослушание, че сам и великодушно му е отстъпил водачеството си.

А той „деспотина“ пред всички предлага за председател на Привременното правителство в Панагюрище Павел Бобеков с признанието: „По му прилята от на мен“. Все действия и думи не на нетърпящ конкуренция деспот, а на другар по делото…

„След мен, братя!“, а не „Напред, народе!“

С премислени действия и с премислени думи. Предимно да изисква и рядко да моли. Повече с пищова, отколкото с писалката… Така е трябвало да действа човек, за да вдигне духа на петвековните роби, та да се усетят народ и да въстанат за Свобода или смърт!

Копривщенецът Гавраил Груев Хлътев действа така и израства като бунтовния Бенковски войвода!
Както често през годините, така и днес, уплашени за живота си, забравяме далите живота си, за да ни има, за да я има България! Забравили сме, а и днес забравяме за титаничния подвиг на Георги Бенковски! А той, гледайки ни отнякъде, сигурно гълчи: „Не мене, себе си забравяте, байновци“.


В категории: Добри Вести , Войни за освобождение

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки